Pyszna i lekka przekąska. Polecam na ciepłe, letnie dni.
30 min
Składniki:
2 duże ogórki
150 g serka ricotta lub owczego cserka caprino
kilka czarnych oliwek (ok. 40 g)
ok. 50 g czerwonej i zoltej papryki
swieza bazylia
szczypiorek
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Ogórkowe zawijaski z ricottą, papryką i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki (ja używam obieraczki do warzyw).
2.Papryke i oliwki pokroic w drobna kosteczke. Bazylie rozdrobnic.
3.W miseczce polaczyc ser z 1 lyzeczka oliwy z oliwek, pokrojonymi warzywami (troszeczke zostawic do ewentualnej dekoracji) i bazylia. Doprawic sola i pieprzem.
4.Na poczatek kazdego plasterka ogorka rozsmarowac troche serka a nastepnie zwinac i zwiazac szczypiorkiem. Ukladac na polmisku.
5.Gdy wszystkie zawijaski beda juz gotowe, przy pomocy lyzeczki lub worka cukierniczego rozlozyc na kazda porcje pozostaly serek. Posypac pozostalym drobno pokroijonym szczypiorkiem i skropione odrobina oliwy.
Buon Appetito!
Porady
Jesli ogorki sa wodniste, po pokroojeniu ich w plasterki nalezy rozlozyc je na reczniku papierowym i chwilke odczekac.
Komentarze