Pieczeń rzymska z fetą, papryką i oliwkami

4.5 (150 ocen)

Doskonała na gorąco i na zimno, jako wędlina do pieczywa

Składniki:

  • 1,25 kg mielonego mięsa z indyka
    3 łyżki oleju
    trzy średnie, najlepiej różnokolorowe papryki
    cebula
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    łyżka musztardy sarepskiej
    5 płaskich łyżek kaszy manny
    sól
    pieprz
    10 dag zielonych oliwek bez pestek
    20 dag sera typu feta
    DODATKOWO:
    masło i bułka tarta do formy
    3 łyżki oleju
    świeży rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń rzymska z fetą, papryką i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam w niedużą kostkę.
    Cebulkę i czosnek obrałam, posiekałam, obsmażyłam na rozgrzanym oleju, dodałam pokrojoną paprykę i smażyłam razem kilka minut, aż papryka zaczęła mięknąć.
    Odstawiłam do przestudzenia.
    Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni z termo obiegiem.
    Dwie foremki na babkę wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.
  • 2. Mięso dokładnie wymieszałam z jajkami, musztardą, kaszą manną, pieprzem i niewielką ilością soli – trzeba pamiętać, ze oliwki i ser są słone.
    Dodałam przestudzone warzywa, osączone z zalewy oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszałam, uważając, żeby ser się nie rozdrobnił.
  • 3. Masę mięsną przełożyłam do foremek, lekko ugniotłam, wyrównałam powierzchnię, posmarowałam olejem i posypałam opłukanymi, oderwanymi od gałązek igiełkami rozmarynu.
    Piekłam około 55-60 minut.
    Podałam z pieczonymi w rozmarynie ziemniakami i sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Indyk Mięso Oliwki Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować