Doskonała na gorąco i na zimno, jako wędlina do pieczywa
Składniki:
1,25 kg mielonego mięsa z indyka
3 łyżki oleju
trzy średnie, najlepiej różnokolorowe papryki
cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
łyżka musztardy sarepskiej
5 płaskich łyżek kaszy manny
sól
pieprz
10 dag zielonych oliwek bez pestek
20 dag sera typu feta
DODATKOWO:
masło i bułka tarta do formy
3 łyżki oleju
świeży rozmaryn
Pieczeń rzymska z fetą, papryką i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam w niedużą kostkę.
Cebulkę i czosnek obrałam, posiekałam, obsmażyłam na rozgrzanym oleju, dodałam pokrojoną paprykę i smażyłam razem kilka minut, aż papryka zaczęła mięknąć.
Odstawiłam do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni z termo obiegiem.
Dwie foremki na babkę wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką.
2.Mięso dokładnie wymieszałam z jajkami, musztardą, kaszą manną, pieprzem i niewielką ilością soli – trzeba pamiętać, ze oliwki i ser są słone.
Dodałam przestudzone warzywa, osączone z zalewy oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszałam, uważając, żeby ser się nie rozdrobnił.
3.Masę mięsną przełożyłam do foremek, lekko ugniotłam, wyrównałam powierzchnię, posmarowałam olejem i posypałam opłukanymi, oderwanymi od gałązek igiełkami rozmarynu.
Piekłam około 55-60 minut.
Podałam z pieczonymi w rozmarynie ziemniakami i sałatą.
Komentarze