Mięso sarny jest delikatne, lekko słodkawe i nie raz wchodząc do domu palnęłam, że smażone są "racuszki", bo ich słodki zapach unosił się w mieszkaniu i chyba nikogo nie muszę przekonywać, że jest super zdrowe i smaczne mięso. Zazwyczaj smażę steki bez marynaty w wersji "prawo - lewo" na sklarowanym maśle, ale te marynowane podkreślają dziki charakter mięsa, pozwalają zachować kruchość i soczystość tego pysznego mięsa
0 (0 ocen)
Porady
Mięso sarny można jeść surowe, dlatego stopień wysmażenia steków zależy od naszych upodobań lub tak jak w moim przypadku nastroju :) Do smażenia idealna jest żeliwna patelnia, patelnie grilowe, kamienie do steków - ale na zwykłej teflonowej, musimy pamiętać o mocnym rozgrzaniu ja zestawiłam z wychodowanymi przez siebie pędami groszku cukrowego, które można zastąpić np. kiełkami słonecznika lub inną zieleniną i aromatycznymi ziemniakami z pokrzywą : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/edytuj/mlode-ziemniaki-z-pokrzywa
Komentarze