ok. 450 g rozbefu z wołowiny (najlepiej argentyńskiej)
Oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz
łyżka miękkiego masła + duży przeciśnięty ząbek czosnku + sól
Stek wołowy krwisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę wyjąć z lodówki, zostawić pod osłoną aby nabrała temperatury pokojowej (ok. 1 godziny).
W połowie leżakowania, pokroić na pożądane kawałki, natrzeć oliwą i posypać pieprzem, nie solić, bo wołowina będzie twarda.
2.W trakcie gdy mięso sobie dochodzi, zrobić masełko czosnkowe i odstawić.
Można przygotować sobie również dodatek do steków czyli ryż, frytki czy ziemniaki.
Na rozgrzaną patelnię wlać 2 - 3 łyżki oliwy, gdy nabierze wysokiej temperatury położyć na niej steki.
Smażyć z jednej i drugiej strony po 2 minuty, następnie odwrócić i jeszcze zostawić na ogniu po jednej minucie (zależy też od grubości steków, u mnie miały 3 cm)
Należy pamiętać aby podczas smażenia nie nakłuwać ani nie przektrajać mięsa.
Przed podaniem posolić i odczekać 3 minuty aby odpoczęło.
3.Na talerzu obłożyć steki masłem czosnkowym.
4.Smacznego :)
Porady
Jeśli chcemy bardziej wysmażone, wówczas smażymy je odpowiednio dłużej od 1 do 3 minut z obu stron.
Komentarze