Stek wołowy krwisty

4.49 (150 ocen)

  • 30 min

Tylko dla zagorzałych mięsożerców :)

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 450 g rozbefu z wołowiny (najlepiej argentyńskiej)
    Oliwa z oliwek
    sól, świeżo mielony pieprz
    łyżka miękkiego masła + duży przeciśnięty ząbek czosnku + sól
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Stek wołowy krwisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1occkfh 1. Wołowinę wyjąć z lodówki, zostawić pod osłoną aby nabrała temperatury pokojowej (ok. 1 godziny).
    W połowie leżakowania, pokroić na pożądane kawałki, natrzeć oliwą i posypać pieprzem, nie solić, bo wołowina będzie twarda.
  • image-27inmxm 2. W trakcie gdy mięso sobie dochodzi, zrobić masełko czosnkowe i odstawić.
    Można przygotować sobie również dodatek do steków czyli ryż, frytki czy ziemniaki.

    Na rozgrzaną patelnię wlać 2 - 3 łyżki oliwy, gdy nabierze wysokiej temperatury położyć na niej steki.
    Smażyć z jednej i drugiej strony po 2 minuty, następnie odwrócić i jeszcze zostawić na ogniu po jednej minucie (zależy też od grubości steków, u mnie miały 3 cm)
    Należy pamiętać aby podczas smażenia nie nakłuwać ani nie przektrajać mięsa.
    Przed podaniem posolić i odczekać 3 minuty aby odpoczęło.
  • image-02avhvl 3. Na talerzu obłożyć steki masłem czosnkowym.
  • image-14sh9iy 4. Smacznego :)

Porady

Jeśli chcemy bardziej wysmażone, wówczas smażymy je odpowiednio dłużej od 1 do 3 minut z obu stron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Masło Steki Wołowina Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować