STEK na ZIEMI JADALNEJ

4.5 (146 ocen)

  • 35 min

Niesamowity stek na prze prze pysznej ziemi jadalnej w towarzystwie groszku cukrowego.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na dwie porcje:
    2 STEKI Z WOŁOWINY
    GAŁĄZKA ROZMARYNU
    ZĄBEK CZOSNKU
    GAŁĄZKA TYMIANKU
    OLEJ DO SMAŻENIA
    MASŁO do smarowania mięsa na sam koniec
    SÓL I PIEPRZ

    ZIEMIA JADALNA:
    5 KROMEK PUMPERNIKLA
    SZKLANKA OLIWEK CZARNYCH

    DODATKI:
    OPAKOWANIE GROSZKU CUKROWEGO
    3 ŁYŻKI MASŁA
    ŚWIEŻA RZODKIEW
    i co tam chcecie... dodatki zależą od Was !!!
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Stek na ziemi jadalnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NA SAMYM POCZĄTKU PRZYGOTOWUJEMY ZIEMIĘ JADALNĄ. OLIWKI SIEKAMY I UKŁADAMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA. WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180 STOPNI NA OKOŁO 20 MINUT. PUMPERNIKIEL MIKSUJEMY BLENDEREM NA DROBNO. PO WYSUSZENIU OLIWEK SIEKAMY JE JESZCZE RAZ I MIESZAMY Z NASZYM PUMPERNIKLEM. GOTOWE.
  • 2. TERAZ CZAS NA STEKI. OBTACZAMY JE W SOLI I PIEPRZU. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z OLEJEM UKŁADAMY STEKI RAZEM Z ROZMARYNEM I CZOSNKIEM. SMAŻYMY NA TAKI JAKI LUBIMY ( jak wyżej ). JA SMAŻYŁEM PO 2 - 3 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY. WSZYSTKO ZALEŻY OD GRUBOŚCI STEAK'a. PO USMAŻENIU DAJMY IM ODPOCZĄĆ NA KRATCE PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY.
  • 3. W TYM SAMYM CZASIE CO SMAŻYMY STEAK'a NA DRUGIEJ PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO I WRZUCAMY GROSZEK. NA MAŁYM OGNIU PODPRAŻAMY PRZEZ OKOŁO 3 MINUTKI.
    RZODKIEW KROIMY W PLASTERKI I GOTOWE MOŻEMY WSZYSTKO NAKŁADAĆ NA TALERZ.
    DEKORUJEMY TYMIANKIEM I CZOSNKIEM. MOŻEMY NA STEAK'i UŁOŻYĆ JESZCZE PO ŁYŻCE MASŁA.

Porady

Mniej niż 10 minut stek krwisty - (52 °C wewnątrz) Z zewnątrz steki są szarobrązowe, a wewnątrz pełnokrwiste i lekko ciepłe. Do 10 minut stek średnio krwisty - 55 °C wewnątrz. Środek steku urzeka czerwono-różowym kolorem. Jest to standardowy sposób wysmażania mięsa w większości steakhousów. Do 15 minut stek średni - 63 °C wewnątrz. Środek w pełni różowy i gorący. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony, brązowy. Do 18 minut stek średnio wysmażony - 68 °C wewnątrz. Środek wnętrza lekko różowy, okolice dobrze wysmażone. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony. Do 20 minut stek dobrze wysmażony - 73 °C wewnątrz. Środek wnętrza szarobrązowy, okolice lekko przypalone. Anglicy zwą taki stek niemieckim. Niezależnie od tego jaki stopień wysmażenia wybierzemy, są zasady, których złamać nie wolno. Steki wysmażamy po minucie z każdej strony. Steki nie mogą się stykać, bowiem wówczas zaczną się dusić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Steki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować