Roladki z cukinii z jarskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieram i kroję w cienkie , podłużne plasterki, które podsmażam na oleju (by zmiękły). Odkładam na papierowy ręcznik. Ryż gotuję 10 minut . Marchew ścieram na tarce. Pieczarki gotuję 10 minut i drobniutko siekam. Na patelni podsmażam marchew i pieczarki około 5 minut. Dodaję ryż. Farsz doprawiam solą i pieprzem. Lekko studzę. Nakładam porcję farszu na 2/3 długości cukinii. Delikatnie zwijam roladki i układam w naczyniu żaroodpornym. W rondelku gotuję wodę , dodaję liść laurowy, koncentrat i przeciśnięty ząbek czosnku. doprawiam szczyptą pieprzu, soli , cukru i słodką papryką. Na koniec dodaję zioła prowansalskie. Sosem polewam roladki i zapiekam w piekarniku około 40 minut w 180 st. Podaję udekorowane szczypiorkiem i świeżą bazylią oraz kawałkami pomidora.
Porady
Takie roladki świetnie smakują z farszem z mięsa mielonego. Taka inna wersja popularnych gołąbków.
Komentarze