Finezja

4.51 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne połączenie brownie i chałwowym kremu to strzał w dziesiątkę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 28cm:

    Brownie:
    100 g mlecznej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki cukru
    125 g masła
    3 jajka
    łyżka mąki pszennej
    łyżka kakao
    łyżka kawy rozpuszczalnej mielonej

    Krem;
    300 ml śmietany 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    2 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g, można je zastąpić mascarpone)
    100 g chałwy waniliowej

    Oraz;
    pokruszona chałwa
    płatki czekoladowe
    jeżyny lub dżem
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Finezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej . Przestudzam.

    Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę.

    Do jajek dolewam masę czekoladową i mieszam łyżką. Następnie dodaję mąkę, kawę i kakao. Ponownie mieszam.

    Masę przelewam do przygotowanej wcześniej formy. Piekę ok. 20 minut w 180st. Patyczek po wyjęciu powinien pozostać lekko wilgotny.

    Spód studzę.

    Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szklanki gorącej wody i studzę. Kiedy zacznie gęstnieć ubijam śmietanę. Pod koniec dodaję serki i żelatynę oraz pokruszoną chałwę. Masę miksuję.

    Porcję masy wykładam na brownie. Układam jeżyny i przykrywam resztą kremu. Posypuję pokruszoną chałwą i czekoladą. Schładzam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować