Ciasto miodowe i masy w trzech smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Do naczynia o płaskim dnie (ja użyłam garnka) przesypać mąkę oraz sodę. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać kawałki masła,jajko oraz miód i posiekać wszystkie siekaczką do ciasta. Dodać śmietanę i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Podzielić na pół i każdy rozwałkować na około 7 mm. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st u piec około 15 minut. Do wyraźnego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Następnie każdy placek przekroić na pół ( wzdłuż krótszego boku).
2.Masa I:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do rondla,dodać cukier i 2-3 łyżki wody i uprażyć jabłka. W międzyczasie żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać do gorących jabłek. Wymieszać aż się rozpuści.
Wyłożyć jabłka na pierwszy placek i przykryć drugim. Zostawić do osiągnięcia i wstawić do lodówki.
3.Masa II:
Galaretkę rozpuścić w wrzątku. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać ją z jogurtem. Dodać skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki i gdy masa będzie na granicy tężenia wylać na ciasto i przykryć trzecim plackiem i wstawić ponownie do lodówki.
4.Masa III:
Śmietanę wstępnie ubić. Dodać cukier i kawę i całość dokładnie ubić na bitą śmietanę. Cukierki pokroić w małą kostkę i wymieszać z bitą śmietaną. Masę nałożyć na placek i ułożyć ostatni placek. Wstawić do lodówki.
5.Polewa:
Śmietankę bardzo mocno podgrzać. Zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Zostawić na dwie minuty i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Następnie polać ciasto. Udekorować gwiazdkami. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Komentarze