Ciasto miodowe i masy w trzech smakach

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pracy przy tym cieście trochę jest, ale smak wynagradza wszystko. Serdecznie polecam i zapraszam:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :

    500 g mąki Lubella puszysta wrocławska

    70 g cukru trzcinowego

    90 g miodu

    1 łyżeczka sody

    90 g masła

    1 jajko

    150 g śmietany 18%

    Masa I:

    700 g jabłek

    2 łyżeczki cukru

    3 łyżeczki żelatyny

    Masa II :

    400 g jogurtu greckiego

    1 galaretka pomarańczowa+350 ml wrzątku

    80 g skórki pomarańczowej

    Masa III:

    250 ml śmietany 30%

    1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej

    2 łyżeczki cukru pudru

    3 cukierki michałki

    Polewa:

    100 ml śmietany 30%

    85 g gorzkiej czekolady

    Cukrowe gwiazdki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Prażone jabłka

Ciasto miodowe i masy w trzech smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :

    Do naczynia o płaskim dnie (ja użyłam garnka) przesypać mąkę oraz sodę. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać kawałki masła,jajko oraz miód i posiekać wszystkie siekaczką do ciasta. Dodać śmietanę i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Podzielić na pół i każdy rozwałkować na około 7 mm. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st u piec około 15 minut. Do wyraźnego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Następnie każdy placek przekroić na pół ( wzdłuż krótszego boku).
  • 2. Masa I:

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do rondla,dodać cukier i 2-3 łyżki wody i uprażyć jabłka. W międzyczasie żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać do gorących jabłek. Wymieszać aż się rozpuści.

    Wyłożyć jabłka na pierwszy placek i przykryć drugim. Zostawić do osiągnięcia i wstawić do lodówki.
  • 3. Masa II:

    Galaretkę rozpuścić w wrzątku. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać ją z jogurtem. Dodać skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki i gdy masa będzie na granicy tężenia wylać na ciasto i przykryć trzecim plackiem i wstawić ponownie do lodówki.
  • 4. Masa III:

    Śmietanę wstępnie ubić. Dodać cukier i kawę i całość dokładnie ubić na bitą śmietanę. Cukierki pokroić w małą kostkę i wymieszać z bitą śmietaną. Masę nałożyć na placek i ułożyć ostatni placek. Wstawić do lodówki.
  • 5. Polewa:

    Śmietankę bardzo mocno podgrzać. Zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Zostawić na dwie minuty i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Następnie polać ciasto. Udekorować gwiazdkami. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować