Ciasto miodowe i masy w trzech smakach

  • wyświetlono: 795 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pracy przy tym cieście trochę jest, ale smak wynagradza wszystko. Serdecznie polecam i zapraszam:)

DSC_2787-4
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto :

500 g mąki Lubella puszysta wrocławska

70 g cukru trzcinowego

90 g miodu

1 łyżeczka sody

90 g masła

1 jajko

150 g śmietany 18%

Masa I:

700 g jabłek

2 łyżeczki cukru

3 łyżeczki żelatyny

Masa II :

400 g jogurtu greckiego

1 galaretka pomarańczowa+350 ml wrzątku

80 g skórki pomarańczowej

Masa III:

250 ml śmietany 30%

1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej

2 łyżeczki cukru pudru

3 cukierki michałki

Polewa:

100 ml śmietany 30%

85 g gorzkiej czekolady

Cukrowe gwiazdki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto miodowe i masy w trzech smakach

  • 1. Ciasto :

    Do naczynia o płaskim dnie (ja użyłam garnka) przesypać mąkę oraz sodę. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać kawałki masła,jajko oraz miód i posiekać wszystkie siekaczką do ciasta. Dodać śmietanę i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Podzielić na pół i każdy rozwałkować na około 7 mm. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st u piec około 15 minut. Do wyraźnego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Następnie każdy placek przekroić na pół ( wzdłuż krótszego boku).
  • 2. Masa I:

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do rondla,dodać cukier i 2-3 łyżki wody i uprażyć jabłka. W międzyczasie żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać do gorących jabłek. Wymieszać aż się rozpuści.

    Wyłożyć jabłka na pierwszy placek i przykryć drugim. Zostawić do osiągnięcia i wstawić do lodówki.
  • 3. Masa II:

    Galaretkę rozpuścić w wrzątku. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać ją z jogurtem. Dodać skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki i gdy masa będzie na granicy tężenia wylać na ciasto i przykryć trzecim plackiem i wstawić ponownie do lodówki.
  • 4. Masa III:

    Śmietanę wstępnie ubić. Dodać cukier i kawę i całość dokładnie ubić na bitą śmietanę. Cukierki pokroić w małą kostkę i wymieszać z bitą śmietaną. Masę nałożyć na placek i ułożyć ostatni placek. Wstawić do lodówki.
  • 5. Polewa:

    Śmietankę bardzo mocno podgrzać. Zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Zostawić na dwie minuty i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Następnie polać ciasto. Udekorować gwiazdkami. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miódświętaboże narodzeniedo kawyciasto miodoweprażone jabłkaUwielbiam Święta z LubelląKuchnia tradcyjna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Cztery smaki z masą serową

Dodane przez: Karina253

Ciasto cztery smaki z masą serową

Pyszny i bardzo ładnie wygląda...

wale w trzech smakach

Dodane przez: klementynka

wafle "trzy smaki"

Mój kolejny pomysł na szybką słodką...

image-0plew25

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto czekoladowe z masą kajmakową i śliwkami...

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe...

Ciasto z jabłkami

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto z jabłkami w galaretce i masą orzechową

Przepis ten ma około 30 lat. Za...

Dodane przez: aster

Ciasto miodowe z gotowaną masą serową

Połączenie ciasta miodowego i sera...

Dodane przez: agataboh

Ciasto Poezja smaku z masą krówkową

Specjał naszej rodziny :)