Kiszone jabłka z kwiatem lipy

wyświetlono: 83 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszne kiszone jabłuszka, powstają z tego co o tej porze roku jest dostępne.

opublikowany: 30.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 20 min

Składniki:

  • około 1 kg jabłek - zawiązek

    kilka liści jabłoni


    na słoik;
    gwiazdka anyżu
    kilka ziaren pieprzu
    goździk
    ziarno kardamonu razem z łuską
    kilka kwiatów lipy

    zalewa:
    na 1 l wody - 1 łyżka soli, 1 łyżeczka miodu
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Posiłek:

Kiszone jabłka z kwiatem lipy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i liście myjemy - moje jabłuszka były małe, dlatego kiszą się w calości
  • 2. W dzbanku przygotowuję zalewę na bazie ciepłej ale nie gorącej wody
  • 3. Do wyparzonych słoików przekładam przyprawy, kwiaty lipy, jabłuszka. Całość zalewam do pokrycia, zakręcam i odstawiam do miski do czasu pełnego ukiszenia ( około 4 dni) po tym czasie trzymam w piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ika 1961

Jabłka kiszone z miodem

Takie jabłka świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnych mięs.

kategoria: przetwory z jabłek opublikowany: 14.09.2021 | wyświetlono: 226 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Mniam1 Mniam1

Syrop z lipy

Syrop idealnie sprawdza się w okresie przeziębień i grypy. Dobry dodatek do herbaty.

kategoria: Przetwory opublikowany: 20.05.2015 | wyświetlono: 2998 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Syrop z kwiatów lipy

najlepszy syrop na zimę, idealny na przeziębienia do herbaty, słodki dodatek do deserów

kategoria: Przetwory sok opublikowany: 08.07.2013 | wyświetlono: 36148 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE