Kiszone jabłka z kwiatem lipy

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 2 osób

Pyszne kiszone jabłuszka, powstają z tego co o tej porze roku jest dostępne.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • około 1 kg jabłek - zawiązek

    kilka liści jabłoni


    na słoik;
    gwiazdka anyżu
    kilka ziaren pieprzu
    goździk
    ziarno kardamonu razem z łuską
    kilka kwiatów lipy

    zalewa:
    na 1 l wody - 1 łyżka soli, 1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Prażone jabłka

Kiszone jabłka z kwiatem lipy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i liście myjemy - moje jabłuszka były małe, dlatego kiszą się w calości
  • 2. W dzbanku przygotowuję zalewę na bazie ciepłej ale nie gorącej wody
  • 3. Do wyparzonych słoików przekładam przyprawy, kwiaty lipy, jabłuszka. Całość zalewam do pokrycia, zakręcam i odstawiam do miski do czasu pełnego ukiszenia ( około 4 dni) po tym czasie trzymam w piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Kwiaty jadalne Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kiszone jabłka

To może cię zainteresować