Pyszne kiszone jabłuszka, powstają z tego co o tej porze roku jest dostępne.
e.w
(średnia 5 z 3 głosów)
Kisić można różne warzywa i owoce. Ja proponuję kiszone jabłka. Doskonale pasują do mięsnych dań i są dobrym dodatkiem do sałatek.
To najlepszy dżem jaki kiedykolwiek jadłam mocno pachnący kwiatami lipy, po prosty przepyyyszny. Przepis mojego autorstwa.
Kilka lat temu w Lublinie w jednej z restauracji podano jako czekadełko kiszone jabłka, które później były też w zamówionym burgerze i to właśnie wtedy zachwycił mnie smak kiszonych jabłek. Zdobyłam przepis od jednej z tamtejszych gospodyń KGW wraz z ekologicznymi jabłuszkami, aronią i gałązkami czerwonej porzeczki i liśćmi jabłoni. Liście jabłoni i porzeczki nadają smaku i są naturalnym konserwantem , dzięki któremu mają zachować chrupkość.
Takie jabłka świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnych mięs.
Syrop idealnie sprawdza się w okresie przeziębień i grypy. Dobry dodatek do herbaty.
Komentarze