omlet owsiany z prażonymi jabłkami, rodzynkami i odrobiną migdałów

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie. Bardzo pożywny omlet z twarogiem i mąką owsianą podany z prażonymi jabłkami, rodzynkami i migdałami. Pycha!

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na 1 omlet – porcja dla 1 lub 2 osób – zależnie od apetytu

    2 jajka
    1 łyżka twarogu półtłustego – u mnie zwykły klinek
    3 łyżki mąki owsianej
    szczypta soli
    szczypta cukru
    1/2 łyżeczki sody*

    1 jabłko
    odrobina wody
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Prażone jabłka Omlet Śniadanie

Omlet owsiany z prażonymi jabłkami, rodzynkami i odrobiną migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRAŻONE JABŁKA Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody. Dodajemy cynamon i prażymy pod przykryciem kilka minut. Pod koniec prażenia dodajemy rodzynki – dokładnie mieszamy.
  • 2. OMLET: Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, przy pomocy rózgi dokładnie je mieszamy. Dodajmy twarożek i łączymy jajka z twarogiem na jednolitą masę. Gdy zawartość naszej miski jest gotowa, dodajemy mąkę z sodą i mieszając energicznie doprowadzamy nasz omlet do odpowiedniej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy nasz omlet na patelnię i delikatnie rozprowadzamy go na całej jej powierzchni. Patelnię przykrywamy pokrywką i na małej mocy grzania smażymy nasz omlet. Gdy nasz omlet nabierze złotego koloru, odwracamy go energicznym ruchem. Gdy mamy wprawę, do obracania możemy użyć drewnianej łopatki. Gdy boimy się, że nasz omlet się rozpadnie, zdejmujemy pokrywkę i patelnię przykrywamy dużym okrągłym talerzem. Omlet przerzucamy na talerz, następnie zsuwamy go na patelnię i ponownie przykrywamy pokrywką. Po paru minutach nasz omlet jest gotowy. Przekładamy go na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z prażonymi jabłkami. Całość posypujemy migdałami
  • 3. *SODA ja od dawna używam krystalicznej sody zasadowej o wysokim PH – posiada ona szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym i przetwórczym ale również w medycynie naturalnej!

Porady

krystaliczna soda zasadowa o wysokim PH – posiada ona szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym i przetwórczym ale również w medycynie naturalnej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować