Deser a'la szarlotka z kremem

4.51 (160 ocen)

  • 20 min

Prażone jabłuszka oprószone cynamonem, pokruszone ciasteczka i pyszny budyniowy krem ze śmietanką - kompozycja doskonała! To jeden z deserów, które wywołują efekt Wow! a przy tym nie wymagają dużego nakładu pracy

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jabłka (antonówka, szara reneta)
    2 łyżki cukru
    łyżeczka cynamonu
    8 ciastek pełnoziarnistych typu digestive
    200ml śmietanki 30%
    2 łyżki płatków migdałowych
    sos czekoladowy

    budyń:
    1,5 szklanki mleka
    1 żółtko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Deser a'la szarlotka z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budyń: żółtko rozetrzeć z cukrem, wsypać obie mąki, wlać pół szklanki mleka, wymieszać. Pozostałą szklankę mleka zagotować, wlać miksturę jajeczną. Budyń gotować, ciągle mieszając, aż stanie się gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do ostudzenia.
    Jabłka obrać, pokroić w ósemki, włożyć do garnka, posypać cukrem i dusić aż będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Jabłka oprószyć cynamonem, ostudzić.
    Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu.
    Ciasteczka pokruszyć.
    Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
    Przygotować 4 pucharki lub szerokie szklanki. Na dno każdej wyłożyć jabłka, posypać ciasteczkami, wyłożyć krem. Czynność powtórzyć, żeby w każdym pucharku było po 2 warstwy każdego rodzaju składników.
    Z wierzchu desery udekorować polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować