REKLAMA

Jabłka prażone - w słoikach

wyświetlono: 352 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 1

Jesienią można przygotować zapasik jabłek prażonych. Są doskonałe do ciast, deserów, naleśników, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

opublikowany: 27.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2,5 kg jabłek
    ok. 1,5 szklanki wody
    ok. 6 łyżek cukru (do smaku)
Ocena:

(średnia 5 z 140 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach lub ścinamy plasterki miąższu do "ogryzka". Jabłka umieszczamy w szerokim garnku o grubym dnie, podlewamy wodą, dodajemy cukier i prażymy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Prażymy jeszcze bez przykrycia do zgęstnienia masy. Gorące jabłka przekładamy do słoików i od razu zakręcamy.

Porady

Gorącą masę możemy zmiksować na mus. Przed użyciem można do jabłek dodać ulubione przyprawy (np. cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon) lub inne owoce (np. pomarańcze, maliny, borówki) Z podanej ilości składników otrzymałam 5 słoików o pojemności 500 ml.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Prażone jabłka

Takie jabłka świetnie sprawdzą się do szarlotki i naleśników

kategoria: Przetwory prażone jabłka opublikowany: 27.07.2015 | wyświetlono: 596 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnetaSłużałek AnetaSłużałek

Prażone jabłka na zimę

W sam raz do jabłecznika

kategoria: Desery Przetwory prażone jabłka opublikowany: 06.09.2015 | wyświetlono: 1896 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE