Jabłka prażone - w słoikach

5 (141 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jesienią można przygotować zapasik jabłek prażonych. Są doskonałe do ciast, deserów, naleśników, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2,5 kg jabłek
    ok. 1,5 szklanki wody
    ok. 6 łyżek cukru (do smaku)
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Jabłka prażone - w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach lub ścinamy plasterki miąższu do "ogryzka". Jabłka umieszczamy w szerokim garnku o grubym dnie, podlewamy wodą, dodajemy cukier i prażymy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Prażymy jeszcze bez przykrycia do zgęstnienia masy. Gorące jabłka przekładamy do słoików i od razu zakręcamy.

Porady

Gorącą masę możemy zmiksować na mus. Przed użyciem można do jabłek dodać ulubione przyprawy (np. cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon) lub inne owoce (np. pomarańcze, maliny, borówki) Z podanej ilości składników otrzymałam 5 słoików o pojemności 500 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować