Robiąc przetwory na zimę z jabłek, zaczynam od pierwszych, czyli od papierówek. Zimą po otwarciu słoika po domu rozchodzi się zapach lata a jabłuszka są przepyszne.
Składniki:
Dowolna ilość jabłek papierówek
Na zalewę:
2 litry wody
5 łyżek cukru
4 gożdziki
kawałek kory cynamonu
Jabłka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, usunąć pozostałość po kwiatku, ogonek można zostawić.
Mniejsze zostawić w całości, duże przekroić. Najlepiej wybierać te mniejsze.
Ciasno ułożyć w słoikach.
2.Składniki zalewy chwilę pogotować, wyjąć cynamon i gożdziki.
Lekko przestudzoną zalewą napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować ok 10 minut ( do pojawienia się pęknięć na jabłkach)
Komentarze