Jabłka na zimę

4.91 (165 ocen)

Robiąc przetwory na zimę z jabłek, zaczynam od pierwszych, czyli od papierówek. Zimą po otwarciu słoika po domu rozchodzi się zapach lata a jabłuszka są przepyszne.

Składniki:

  • Dowolna ilość jabłek papierówek
    Na zalewę:
    2 litry wody
    5 łyżek cukru
    4 gożdziki
    kawałek kory cynamonu
Wystaw ocenę:

4.91 (165 ocen)

Jabłka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, usunąć pozostałość po kwiatku, ogonek można zostawić.
    Mniejsze zostawić w całości, duże przekroić. Najlepiej wybierać te mniejsze.
    Ciasno ułożyć w słoikach.
  • 2. Składniki zalewy chwilę pogotować, wyjąć cynamon i gożdziki.
    Lekko przestudzoną zalewą napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować ok 10 minut ( do pojawienia się pęknięć na jabłkach)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować