Biszkoptowy jabłkowiec z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka (można to zrobić z dodatkiem szczypty soli) na sztywno. Następnie dodajemy szklankę cukru. Miksujemy masę i ostrożnie, pojedynczo zlewamy do piany żółtka. Tutaj kończy się praca miksera. Zbyt szybka praca wiertełek mogłaby zepsuć naszą pianę.
Do masy przesiewamy ostrożnie i powoli mąki, kakao i proszek do pieczenia i starannie mieszamy całość łyżką lub rózgą. Wylewamy do dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut. Kiedy biszkopt wystygnie przekrajamy go na dwie części. Nie wyrzucamy żadnych okruszków. Zbieramy je do miseczki, gdyż przydadzą się do zrobienia posypki dla ozdoby ciasta.
2.Obieramy jabłka ze skórki, ucieramy na tarce o drobnych oczkach i chwilę zesmażamy pod koniec dodając cukier i cynamon. Na koniec do masy dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Lekko podstudzoną masą przekładamy biszkoptowe blaty.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przestudzoną galaretkę. Wykładamy krem na wierzch ciasta. Posypujemy po wierzchu pozostałymi z biszkoptu okruszkami lub zwykłym kakao.
4.Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, gdyż biszkopt będzie smaczniejszy, gdy złapie wilgoć pochodzącą z masy jabłkowej.
Komentarze