Filet z dorsza panierowany, podany w warzywnym sosie

5 (160 ocen)

  • 60 min

Smaczna przekąska z ryby, na co dzień i od święta. Możemy ją podawać na gorąco lub zimno do pieczywa.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza
    sól, pieprz czarny

    Do panierowania:
    mąka pszenna, przesiana
    bułka tarta
    2 jajka

    Warzywny sos:
    200 g obranej marchewki
    75 g obranego korzenia selera
    70 g obranego korzenia pietruszki
    100 g obranej cebuli
    4 łyżki kopiaste pikantnego keczupu
    3 listki laurowe
    do smaku: sól, pieprz czarny

    Olej rzepakowy do smażenia ryby
    Masło do przesmażenia cebulki
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Filet z dorsza panierowany, podany w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet z dorsza 1. Rybę, jeśli jest zamrożona- rozmrażamy, osuszamy. Zaś świeżą, kroimy na małe kawałki, posypujemy z obu stron solą, pieprzem. Odstawiamy na ok. 1/2 godz.
  • warzywa do sosu 2. Przygotowanie sosu warzywnego:
    Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Przekładamy do rondla i dusimy z listkiem laurowym. Podlewamy tylko wodą.
    Kiedy warzywa są miękkie, doprawiamy sos: solą i pieprzem. Wlewamy keczup, chwilkę jeszcze gotujemy.
  • przesmażona cebula 3. Cebulę drobno siekamy, przesmażamy na maśle. Studzimy.
  • dorsz w warzywach- składniki 4. Przygotowany sos warzywny- studzimy.
  • usmażony filet z dorsza 5. Smażymy na oleju filety z dorsza. Wcześniej panierujemy je, najpierw w mące z bułką, jajku i ponownie w bułce z mąką. Studzimy.
  • dorsz z warzywami- w słojach 6. Przygotowujemy słój.
    Przekładamy rybę na przemian sosem warzywnym i cebulką. Zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
  • dorsz w warzywach 7. Przekąska z dorsza z warzywami, smaczna na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą".
  • filet z dorsza z warzywami 8. Podajemy udekorowane dowolnie na ozdobnej paterze.
    Smacznego ;)

Porady

Zamiast keczupu możemy użyć koncentratu pomidorowego. Do panierowania używamy mieszanki mąki pszennej i bułki tartej, z przewagą mąki. Danie możemy sobie przygotować wcześniej, przed przyjęciem, zamykamy je szczelnie, np w słoiku i przechowujemy w lodówce. Dorsz, to bardzo zdrowa ryba. Największą zaletą nie tylko dorsza, ale wszystkich ryb są kwasy omega-3. Kolejną zaletą dorsza jest duża zawartość białka i selenu, który wzmacnia odporność. Dodatkowo zawiera bardzo cenne witaminy z grupy B. Poprawia pracę serca i reguluje ciśnienie tętnicze. Natomiast witaminy A i E zapobiegają powstawaniu zmarszczek. W dorszu obecna jest również witamina PP czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować