Pikantna zupa rybna z dorsza

  • wyświetlono: 15696 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pikantna zupa rybna z dorsza ma bardzo wyrazisty smak i aromat. Połączenie bulionu rybnego z dorszem, krewetkami, pomidorami, selerem naciowym i czosnkiem sprawia, że zupę można jeść i jeść.. Osobiście lubię ją najbardziej następnego dnia, jak smaki się „przegryzą”.

Kuchnia Marty
  • 120min

Składniki

Składniki na bulion rybny:
◦ok. 1 ½ kg dowolnych ryb patroszonych z głowami (u mnie flądry i karasie)
◦pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, korzeń selera, por)
◦½ kopru włoskiego (fenkuł)
◦2 łodygi selera naciowego
◦2 liście laurowe
◦4 ziela angielskie
◦sól
◦ok. 2 litrów wody

Składniki na zupę rybną:
◦ok. 1kg fileta z dorsza bez skóry
◦15 średnich krewetek surowych, ewentualnie mrożonych
◦2 puszki pomidorów (ok. 800 g)
◦½ kopru włoskiego (fenkuł)
◦5 łodyg selera naciowego
◦2 cebule
◦1 biała część pora
◦2-3 marchewki
◦4-5 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
◦1 płaska łyżka słodkiej czerwonej papryki
◦½ łyżeczki papryki chili lub płatków chili
◦2 łyżki ciemnego sosu sojowego
◦natka pietruszki
◦1 łyżka masła
◦cukier do smaku
◦sól do smaku
◦pieprz do smaku
◦2 liście laurowe
◦3 ziela angielskie

Sposób przygotowania przepisu:

Pikantna zupa rybna z dorsza

  • Pikantna zupa rybna z dorsza1. Przygotowanie bulionu rybnego:

    Ryby umyć, oczyścić. Włoszczyznę również umyć, obrać i pokroić w kawałki. Do garnka włożyć ryby i włoszczyznę, zalać 2 litrami wody, dodać seler naciowy, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez co najmniej godzinę. Pozostawić do wystudzenia i przecedzić.
  • Pikantna zupa rybna z dorsza2. Przygotowanie krewetek:

    Krewetki umyć. Usunąć głowy – oderwać je od pancerza lub odciąć nożem.
  • Pikantna zupa rybna z dorsza3. Delikatnie podważać poszczególne kawałki pancerza i zdejmować je. Ostatni oderwać wraz z ogonem. Usunąć odnóża.
  • Pikantna zupa rybna z dorsza4. Naciąć krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usunąć ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie opłukać krewetki.
  • Pikantna zupa rybna z dorsza5. Przygotowanie zupy rybnej:

    Cebulę pokroić w duża kostkę, pora i łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. Do bulionu rybnego dodać pomidory z puszki i zmiksować. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Do bulionu dodać marchewkę, koper włoski, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Dodać podsmażoną cebulę, pora i łodygi selera naciowego. Ostrą i słodką paprykę oraz czosnek. Gotować ok. 30 minut. Filety z dorsza umyć i pokroić w kawałki, dodać do zupy. Po 3 minutach dodać krewetki i sos sojowy oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

    Zupa rybna pikantna najlepsza jest z pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatafilet z dorszadorszkrewetkizupa rybnazupa z dorszapomidorowa zupa rybnazupa rybna pikantna

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa rybna z owocami morza

Dodane przez: Kinga Katarzyna

Zupa rybna z owocami morza

Za każdym razem, kiedy na stole...

Zupa rybna z kurkumą

Dodane przez: grumko

Zupa rybna z kurkumą

Zupa rybna z kurkumą

Pikantna zupa z dyni

Dodane przez: grumko

Pikantna zupa z dyni

Smaczna zupa z dyni z cebulowym...

Pikantna zupa z dyni

Dodane przez: anemon

Pikantna zupa z dyni

Pikantna i rozgrzewająca zupa z...

zupa

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa rybna z pstrąga

Danie z kuchni Bieszczadów

Zupa rybna z grzybami

Dodane przez: AnetaJ

Zupa rybna z grzybami

Zupa rybna to danie dla osób lubiących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE