Zupa minestrone

3.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Podczas ostatniego wypadu do Wrocławia odwiedziliśmy włoską restauracje gdzie między innymi specjałami zjedliśmy pyszną zupę warzywną minestrone. Bardzo nam zasmakowała więc postanowiłam ją powtórzyć w domu. Wyszło wspaniale, a jej przygotowanie okazało się bardzo łatwe i szybkie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion warzywny lub drobiowy około 2 litry
    1 duża papryka czerwona
    pół małej młodej cukinii
    3 gałązki selera naciowego
    1 mała puszka pomidorów ( w sezonie około 2 duże świeże)
    2 małe marchewki
    2 duże ząbki czosnku
    pół łyżeczki tymianku
    sól
    pieprz
    Olej
    Opcjonalnie fasolka szparagowa lub biała drobna ugotowana
    około 100 g
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Zupa minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Marchewkę obrać i pokroić na cienkie talarki.
    Cukinię pokroić na cienkie półplasterki.
    Seler naciowy pokroić na plasterki.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojoną paprykę, marchewkę i seler naciowy. Całość smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać posiekany czosnek smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • 3. Podsmażone warzywa wraz z pokrojoną cukinią i pomidorami (opcjonalnie fasolką) dodać do gorącego bulionu. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15-20 minut.

Porady

Zupę można podawać z ugotowanym drobnym makaronem lub ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa Minestorne

To może cię zainteresować