Wielki bałagan - moja szakszuka

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosty pomysł na sycące danie . Sos możemy zrobić na przykład wieczorem, rano mocno podgrzać i dokończyć naszą potrawę.
Parę chwil i pyszne śniadanie gotowe.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    5-6 średnich pomidorów
    3 średnie cebule
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku- w płatkach lub mała ostra papryka
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
    szczypior, pietruszka, kolendra - natka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Szakszuka

Wielki bałagan - moja szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielki bałagan- moja szakszuka 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno.
    Pomidory kroimy na małe kawałki.
    Na patelni rozgrzewamy olej ( u mnie kokosowy).
    Do gorącego tłuszczu wrzucamy cebulę, szklimy.
    Gdy jest miękka, ale nie spieczona, dodajemy czosnek, następnie wsypujemy paprykę.

    Dodajemy pomidory i smażymy, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos.
    Sos doprawiamy solą i pieprzem według naszego smaku.
    Do gotującej się potrawy wbijamy jajka, ostrożnie, żeby żółtko nie zmieszało się z białkiem.
    Gotujemy pod przykryciem póki białko się nie zetnie, żółtko ma być płynne.
    Potrawę posypujemy dowolną posiekaną zieleniną i gotowe.

Porady

Jeśli dodajemy świeżą paprykę należy ją pokroić na drobne kawałki i dodać do podsmażonej cebuli i czosnku. Dusić aż będzie miękka i wtedy dodać pomidory. Danie można podać z bagietką lub z ziemniakami. Dodatek natki czy szczypioru nie jest konieczny. Pamiętajmy o przykryciu potrawy , gdy dodamy jajka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jajka Olej Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować