Szakszuka, czyli bałagan jajeczno-pomidorowy

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Wywodzi się z kuchni tunezyjskiej i ma wiele nazw -tchoutchouka, chouchouka, mekbouba oraz tastira. Jest to smaczne, proste i tanie danie, które możemy przygotować zarówno na śniadanie, obiad czy kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • pomidory z puszki lub 3 świeże,
    2 ząbki czosnku,
    1 słodka papryka,
    ½ papryczki chili,
    1 cebula,
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    3 – 4 jajka,
    sól,
    pieprz,
    kumin (ziarna kminu rzymskiego),
    olej lub oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Szakszuka, czyli bałagan jajeczno-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Gdy cebula się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną słodką i ostrą paprykę oraz pomidory (świeże pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę). Dodać koncentrat pomidorowy, kumin, pieprz i sól. Wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu. W gotowym sosie zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka – gotować do czasu ścięcia się białek. Gotową szakszukę posypać zieleniną. Podawać gorącą z pieczywem.

Porady

Danie można z powodzeniem urozmaicać dodatkiem mięsa np. boczku, szynki lub warzyw - cukinia, bakłażan, dynia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować