Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu

5 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja wersja smażonego na patelni bardzo smacznego, aromatycznego dania z kuchni tunezyjskiej na bazie dojrzewających w słońcu pomidorów, wyrazistej cebulki, pachnącej wędzonki, jajek i świeżej natki z pietruszki. Idealne na sycące śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 pomidory
    200g wędzonej wędliny
    4 jajka
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    oregano
    szczypta przyprawy chilli
    posiekana natka z pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Szakszuka

Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1u3ol5t 1. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę.
  • image-01ft8n9 2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną wędlinę, dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i lekko zeszklić, następnie dodać pomidory i smażyć do momentu aż pomidory się rozpadną. Doprawić solą, pieprzem, chilli i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajka, doprawić je solą, pieprzem, przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek.
  • 3. Całość posypać posiekaną świeżą natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować