Placki ziemniaczane z gulaszem z piersi kurczaka, papryką i pieczarkami

  • wyświetlono: 475 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Placki ziemniaczane każdy zna. Kiedy smażę je u siebie w domu, każda ich ilość znika. Idealne placki robi mój mąż - mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pyszne. A do nich ulubione dodatki – śmietana, ketchup, cukier albo sos.

AnetaJ
  • 5 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

Placki
1kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Olej

Gulasz
2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
0,3kg pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5l bulionu
2-3 łyżki mąki
Sól, pieprz
Olej

Śmietana

Sposób przygotowania przepisu:

Placki ziemniaczane z gulaszem z piersi kurczaka, papryką i pieczarkami

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można zetrzeć ziemniaki używając drobniejszej tarki, grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków; można połowę ziemniaków zetrzeć na grubych oczkach, a połowę na drobnych). Ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską i odsączyć nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlać do osobnej miseczki.
    Do startych ziemniaków dodać mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz. Natomiast z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlać powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Skrobie ziemniaczaną, która pozostało dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
    Na patelni rozgrzać mocno, większą ilość oleju. Placki smażyć po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.

    Kurczaka umyć, pokroić w kawałki. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, odstawić.
    Cebule pokroić w pióra, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę.
    Na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki i paprykę. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać kurczaka, zalać bulionem, doprawić do smaku. Całość gotować około 10-15 minut. Na koniec gulasz zagęścić mąką rozprowadzaną w niewielkiej ilości wody.

    Jednego placka kładziemy na talerzu, na nim parę łyżek gulaszu i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch dekorujemy kleksem śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipaprykaplacki ziemniaczanegulaszpierś z kurczakaMój niedzielny obiadprosty przepisgulasz drobiowy

Komentarze

Podobne przepisy

Pałki z kurczaka opruszamy przyprawami

Dodane przez: Dalia84

Kurczak z pieczarkami i papryką

Bardzo proste w przygotowaniu danie....

roladki z piersi kurczaka  nadziane kasza pieczarkami i serem

Dodane przez: Bożena Z.

Roladki z piersi kurczaka nadziane kaszą,...

Pyszne danie na obiad- soczyste...

Placki z kurczaka

Dodane przez: Klaudia0318

Placki z piersi z kurczaka

Super pomysł na szybki obiad.

Gulasz z pieczarkami i papryką

Dodane przez: smak i uczucie

Gulasz z pieczarkami i papryką

Gulasz z pieczarkami i papryką...

Pierś z kurczaka z papryką i pieczarkami

Dodane przez: kuchenny świat

Pierś z kurczaka z papryką i pieczarkami

Zapraszam na pierś z kurczaka z...

Piersi z kurczaka nadziane pieczarkami

Dodane przez: Gosia123

Piersi z kurczaka nadziane pieczarkami

Soczyste piersi z pysznym pieczarkowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE