Potrawa ta otrzymała nazwę od mojego narzeczonego gdy zapytał, co przyrządziłam. Odpowiedziałam, a tak wymyśliłam i nie ma nazwy. Więc tak powstały „placki po uherecku”– od mojej rodzinnej miejscowości.
60 min
Składniki:
Na placki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 5-8 łyżek mąki
- 1 jajko
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 duży pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- oregano, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Na sos:
- ok. 360 g pieczarek,
- mała śmietana
- 3 łyżki mąki
- 0,5 litra wody
- kostka rosołowa drobiowa,
- oregano, sól, pieprz, maggi do smaku
Placki po uherecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce. Dodajemy do tego jajko, sól, pieprz oraz od 5 do 8 łyżek mąki. Ma z tego powstać ciasto na placki tarte. Z tak przygotowanej masy smażymy dwa dużej wielkości placki ziemniaczane.
2.2. Pieczarki obieramy ze skórek. Przekrawamy na połowę i kroimy jak do sosu. Do większego garnka lub rondla wlewamy olej, rozgrzewamy i po chwili wrzucamy pieczarki. Mają się lekko poddusić, tak ok. 15-20 minut.
3.3. Następnie odlewamy od pieczarek ok. 8 łyżek wody zmieszanej z olejem. Tak przygotowane pieczarki zalewamy 0,5 litra gorącej wody i dalej gotujemy na średnim ogniu.
4.4. Gdy woda będzie wrzeć, wrzucić kostkę rosołową i gotować jeszcze ok. 5 minut, aż do rozpuszczenia kostki rosołowej.
5.5. Mąkę rozrabiamy z małą śmietaną i odrobiną wody, następnie podbijamy sos tak przygotowaną śmietaną. Dodajemy szczyptę oregano, sól, pieprz i maggi do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut.
6.6. Wstawiamy patelnię na małym ogniu, wlewamy olej, czekamy aż się rozgrzeje. Wsypujemy drobno posiekany czosnek, następnie drobno pokrojoną w kostkę cebule. Wkładamy mięso mielone i staramy się jak najdokładniej rozdzielić. Mięso smażymy do momentu, aż straci różowy kolor.
7.7. Dodajemy przyprawy: przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz, smażymy ok. 5 minut raz na jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy i smażymy przez ok. 10 minut.
8.8. W tym czasie przygotowujemy pomidora. Należy go sparzyć wrząca wodą, wcześniej lekko nacinając z kilku stron. Obieramy go ze skórki, wyrzucamy ze środka miąższ i twardą część kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy ok. 5 minut stale mieszając. Pod koniec dodajemy szczyptę oregano.
9.9. Na talerzu układamy jeden placek ziemniaczany, przekładamy mięsnym farszem, nakładamy kolejny placek. Tak przygotowane danie zalewamy sosem, ilość wedle uznania.
Komentarze