Placki po Uherecku

5 (197 ocen)

  • 60 min

Potrawa ta otrzymała nazwę od mojego narzeczonego gdy zapytał, co przyrządziłam. Odpowiedziałam, a tak wymyśliłam i nie ma nazwy. Więc tak powstały „placki po uherecku”– od mojej rodzinnej miejscowości.

  • 60 min

Składniki:

  • Na placki:
    - ok. 1 kg ziemniaków
    - 5-8 łyżek mąki
    - 1 jajko
    - 1 cebula
    - olej do smażenia
    - sól i pieprz do smaku

    Na farsz:
    - 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
    - 0,5 puszki kukurydzy
    - 1 duży pomidor
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 duża cebula
    - olej do smażenia
    - oregano, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

    Na sos:
    - ok. 360 g pieczarek,
    - mała śmietana
    - 3 łyżki mąki
    - 0,5 litra wody
    - kostka rosołowa drobiowa,
    - oregano, sól, pieprz, maggi do smaku
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki po uherecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki ziemniaczane 1. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce. Dodajemy do tego jajko, sól, pieprz oraz od 5 do 8 łyżek mąki. Ma z tego powstać ciasto na placki tarte. Z tak przygotowanej masy smażymy dwa dużej wielkości placki ziemniaczane.
  • Pieczarki na sos 2. 2. Pieczarki obieramy ze skórek. Przekrawamy na połowę i kroimy jak do sosu. Do większego garnka lub rondla wlewamy olej, rozgrzewamy i po chwili wrzucamy pieczarki. Mają się lekko poddusić, tak ok. 15-20 minut.
  • 3. 3. Następnie odlewamy od pieczarek ok. 8 łyżek wody zmieszanej z olejem. Tak przygotowane pieczarki zalewamy 0,5 litra gorącej wody i dalej gotujemy na średnim ogniu.
  • 4. 4. Gdy woda będzie wrzeć, wrzucić kostkę rosołową i gotować jeszcze ok. 5 minut, aż do rozpuszczenia kostki rosołowej.
  • 5. 5. Mąkę rozrabiamy z małą śmietaną i odrobiną wody, następnie podbijamy sos tak przygotowaną śmietaną. Dodajemy szczyptę oregano, sól, pieprz i maggi do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut.
  • farsz 6. 6. Wstawiamy patelnię na małym ogniu, wlewamy olej, czekamy aż się rozgrzeje. Wsypujemy drobno posiekany czosnek, następnie drobno pokrojoną w kostkę cebule. Wkładamy mięso mielone i staramy się jak najdokładniej rozdzielić. Mięso smażymy do momentu, aż straci różowy kolor.
  • 7. 7. Dodajemy przyprawy: przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz, smażymy ok. 5 minut raz na jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy i smażymy przez ok. 10 minut.
  • 8. 8. W tym czasie przygotowujemy pomidora. Należy go sparzyć wrząca wodą, wcześniej lekko nacinając z kilku stron. Obieramy go ze skórki, wyrzucamy ze środka miąższ i twardą część kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy do mięsa i smażymy ok. 5 minut stale mieszając. Pod koniec dodajemy szczyptę oregano.
  • 9. 9. Na talerzu układamy jeden placek ziemniaczany, przekładamy mięsnym farszem, nakładamy kolejny placek. Tak przygotowane danie zalewamy sosem, ilość wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować