Placek ziemniaczany i gulasz to dobry duet. Bardzo smaczne danie.
1 godz. 20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
ok. 800 g ziemniaków
mała cebula
2 jajka małe
2 łyżki mąki pszennej
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
500 g mięsa z indyka na gulasz
3 cebule
duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
mała marchewka
2 czerwone papryki
400 g puszka krojonych pomidorów
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
łyżeczka cukru
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
Placek po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i dodać cebulę też startą na tarce. Dodać jajka, mąkę pszenną, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Wyrobić masę i smażyć na oleju rzepakowym zgrabne placki. Odłożyć pierwszy placek na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i kolejne przekładać papierowymi ręcznikami.
Obraną cebulę, pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodać mięso z indyka i smażyć na wolnym ogniu. Teraz marchewka starta na tarce, pokrojona w kostkę papryka i puszka pomidorów. Dodać szklankę (1-1,5) wrzątku i przykryć garnek. Dusić mięso na wolnym ogniu do miękkości i od czasu do czasu pomieszać. Dodać słodką i ostra paprykę, chili, cukier, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
Na talerzu rozłożyć placek. Przykryć go gulaszem i placek złożyć na pół. Na wierzchu zrobić kleksy śmietany i posypać całość drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Komentarze