PLACEK PO WĘGIERSKU

5 (193 ocen)

SYTY SMACZNY OBIADEK

Składniki:

  • Składniki na sos:

    800 g szynki wieprzowej
    4 duże cebule
    200 g pieczarek
    1 papryka czerwona
    3 ząbki czosnku
    liść laurowy
    ziele angielskie
    koncentrat pomidorowy
    sól
    pieprz
    wegeta
    papryka ostra
    mąka

    składniki na placki ziemniaczane:

    1,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    mąka
    sól
    pieprz

    do polania:

    śmietana
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek po węgiersku 1. sos:
    Mięso pokroiłam w kostkę, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól i odrobinę wegety.
    Pieczarki obrałam, pokroiłam w plasterki, podsmażyłam i dodałam do duszącego się mięsa. Cebulę i paprykę obrałam. Cebulę pokroiłam w piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam jeszcze około 10 minut.
    Sos doprawiłam koncentratem pomidorowym, czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką. Sos zagęściłam zawiesiną z mąki i wody.

    Placki:
    Ziemniaki obrałam , umyłam i potarkowałam na tarce o najmniejszych oczkach, Cebulę obrałam i potarkowałam na tarce o najmniejszych oczkach. Czosnek obrałam i dodałam do całości przepuszczony przez praskę. wszystko razem doprawiłam solą, pieprzem, jajkami i mąką.

    Placki usmażyłam na dużej patelni z obu stron na rumiano. Usmażony placek ziemniaczany polałam sosem, następnie złożyłam go w połowie i ponownie polałam sosem. Na wierzch dodałam śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować