Placek po węgiersku

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Jeżeli mamy więcej czasu, to polecam przygotować to pyszne danie: chrupiące placki ziemniaczane z pysznym, sycącym gulaszem smakują wybornie, zwłszcza zimą :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    2 – 3 łyżki mąki pszennej
    posiekany szczypiorek
    sól,pieprz
    olej do smażenia
    Sos gulaszowy:
    700 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
    po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    ½ puszki groszku konserwowego
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    olej do smażenia
    2 łyżki mąki pszennej
    Dodatkowo: posiekana natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek po węgiersku 1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować, dusić pod przykryciem przez około 50 minut. W międzyczasie cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Całość podsmażyć na tym samym oleju, co mięso. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z mięsem i dodać odcedzony z zalewy groszek. Całość dusić jeszcze przez koło 15 – 20 minut, w razie potrzeby doprawić. Na koniec sos zaprawić mąką, wymieszaną z odrobiną sosu i chwilę pogotować.
  • Placek po węgiersku 2. Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zlać nadmiar wody. Do masy dodać jajka, mąkę, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  • Placek po węgiersku 3. Na patelni rozgrzać olej. Wylewać placki na całą powierzchnię patelni i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki układać na talerzach. Na środku każdego placka wyłożyć równomiernie sos z mięsem, placki złożyć na pół. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać np.z ulubioną surówką i kwaśną śmietaną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Placek po węgiersku

To może cię zainteresować