Placki z młodych ziemniaków

  • wyświetlono: 160 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Placki z młodych ziemniaków, podane z sosem wieprzowym.

logo
  • 30 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Placki:

młode ziemniaki 3 kg
cebula 1 szt.
jajka kurze 3 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
mąka pszenna 2 stołowe łyżki
olej do smażenia

Sos wieprzowy:

łopatka wieprzowa 0,7 kg
cebula 2 sztuki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
włoszczyzna suszona 3 łyżki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 ziaren
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól
pieprz ziołowy
koper
natka pietruszki
majeranek 1 łyżka
smalec do smażenia
woda 1,5 litra
mąka do zagęszczenia
śmietana do zabielenia 1 łyżka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Placki z młodych ziemniaków

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy połowę na dużych oczkach a drugą połowę na średnich oczkach. Starte ziemniaki troszkę odciskamy z wody do miseczki. Woda musi się ostać. Ostaną wodę zlewamy a skrobię z dna miseczki dodajemy do masy ziemniaczanej. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz ziołowy, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przykrywamy o odstawiamy żeby dojrzała. W między czasie gotujemy sos z wieprzowiny. Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 3 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule i przykrywamy, dusimy na małym ogniu. W między czasie zagotowujemy wodę z pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, koprem, natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, porem pokrojonym drobno, majerankiem i gałką muszkatołową. Gdy duszone na patelni mięso z cebulą będą miękkie, przekładamy je łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy gulasz mąką i zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę gotujemy. Placki smażymy na gorącym oleju, usmażone osączamy na papierowych ręczniczkach. Placki podajemy z sosem i kawałkami mięsa.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadmłode_ziemniakidanie_głównedania_głównesos_wieprzowyplacki_ziemniaczane_z_sosem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Młode ziemniaki z ziołami

Dodane przez: czarrna

Młode ziemniaki z ziołami

Dodatek do obiadu

image-048kjyp

Dodane przez: paolineczka

Pieczone młode ziemniaki z cebulą

Pyszne chrupiące ziemniaczki. Można...

Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami

Dodane przez: bogusia82

Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami

Pyszne i aromatyczne danie które...

Potrawka porowa z młodymi ziemniakami

Dodane przez: JustKuchcik

Potrawka porowa z młodymi ziemniakami

Smaczny i niebanalny sposób na...

Młode ziemniaki z rozmarynem

Dodane przez: Doraa

Młode ziemniaki z rozmarynem

Przepis za Jamie Oliverem.

Pieczone młode ziemniaki z fetą

Dodane przez: Goszka

Pieczone młode ziemniaki z fetą

Ziemniaki faszerowane fetą to...