Kotleciki ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

Te kotleciki powstały spontanicznie, kiedy zostało mi trochę ugotowanych ziemniaków. Wystarczyło kilka dodatków i aksamitny sos pieczarkowy według przepisu babci, by powstało coś , co zaskoczy nawet wybrednych smakoszy. Kotleciki sprawdzą się i na co dzień, i od święta - są przepyszne i delikatne.

Składniki:

  • Kotleciki:
    - 70 dag ugotowanych ziemniaków,
    - ok. 8 dag mąki pszennej,
    - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    - płaska łyżka masła,
    - 3/4 szklanki płatków kukurydzianych,
    - sól, pieprz.
    Sos pieczarkowy:
    - 40 dag pieczarek,
    - mała cebula,
    - 100 ml słodkiej śmietanki 12 %,
    - 50 ml domowego wywaru jarzynowego (lub wody),
    - łyżeczka suszonego tymianku,
    - szczypta słodkiej mielonej papryki,
    - sól, pieprz.
    Ponadto:
    - olej (u mnie z orzechów włoskich) do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem na gładką masę. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy płaską łyżkę masła i ponownie zagniatamy.
    Do masy ziemniaczanej wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy, a następnie dosypujemy porcjami mąkę i zagniatamy do momentu uzyskania delikatnego, ale odchodzącego od ręki i ścianek naczynia ciasta.
  • 2. Z przygotowanej masy nabieramy porcje i formujemy zgrabne, niezbyt grube kotleciki.
    Płatki kukurydziane mocno kruszymy (np. wałkiem do ciasta lub blenderem). W okruszkach kukurydzianych panierujemy uformowane kotleciki z obu stron.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy uformowane kotleciki i smażymy z obu stron na rumiano (po ok. 3 minuty z każdej strony w zależności od grubości kotlecików).
  • 4. Przygotowujemy sos pieczarkowy: pieczarki oczyszczamy, kapelusze kroimy na cienkie plasterki, a nóżki w kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju (1 łyżkę), wrzucamy cebulę u szklimy ok. 1 minuty.
    Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki, oprószamy je papryką i smażymy razem do zrumienienia, w trakcie smażenia podlewamy je porcjami wywaru jarzynowego (lub wody), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

    Gdy pieczarki są już zrumienione i miękkie, ok. 2-3 łyżki pieczarek odkładamy, a resztę zalewamy śmietanką 12 %, gotujemy razem ok. 2 minut, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.

    Pieczarki ze śmietanką miksujemy blenderem na gładki sos i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Jeżeli to konieczne sos redukujemy (doprowadzamy go zgęstnienia) na niewielkim ogniu przez ok. 2-3 minuty.
  • 5. Na talerze wykładamy gorące placuszki ziemniaczane, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy odłożonymi pieczarkami i np. natką pietruszki.

Porady

1) Smak ciasta ziemniaczanego można wzbogacić, zastępując natkę pietruszki innymi, ulubionymi świeżymi ziołami. Do ciasta można także dodać drobno pokrojone, suszone pomidory (ok. 2 łyżki). 2) Podobny sos można przygotować z grzybów leśnych. 3) Kotleciki są bardzo delikatne i należy je smażyć bezpośrednio przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować