To pomysł na naprawdę pyszny i sycący obiad. Chrupiący ziemniaczany placek wypełniony aromatycznym gulaszem na winie i w towarzystwie pysznej surówki z marchewki z dodatkiem sezonowego czosnku niedźwiedziego.
3 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz
2 jajka klasa "L"
olej do smażenia
Wypasione placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surówka: Do miski dajemy: marchewkę startą na dużych oczkach, obrane i starte jabłko na dużych oczkach, posiekany świeży czosnek niedźwiedzi, paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę pokrojoną w piórka. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem z cytryny, olejem oraz majonezem. Dokładnie mieszamy i już surówkę gotową mamy.
2.Gulasz: Mięsko myjemy i kroimy w nie za dużą kostkę i wkładamy do worka. W worku doprawiamy wszystkimi sypkimi przyprawami oprócz soli, na końcu dodajemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy w zawiązanym worku. Na rozgrzanej patelni lub garnku z niewielką ilością oleju podsmażamy mięsko na mocno rumiano. Takie mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Na patelnie wlewamy wino i oczyszczamy patelnie zeskrobując łopatką wszystko co się przyczepiło i wlewamy to do garnka z mięsem. Następnie dodajemy sos sojowy, pokrojone pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem jakieś 10-15 min. mieszając od czasu do czasu. Sprawdzamy smakowo i ewentualnie doprawiamy sola lub pieprzem.
3.Placki ziemniaczane: Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach. Cebulę bardzo drobno siekamy, dodajemy przyprawy, jajka oraz mąką i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy placki na całą patelnie na rumiano z jednej i drugiej strony.
4.Gotowego placka zdejmujemy na talerz, nakładamy gotowy gulasz na połowę placka i zamykamy. Na wierz placka dajemy kleks gęstego jogurtu greckiego i kładziemy surówkę a na nią trochę kiełków rzodkiewki. Całość dodatkowo delikatnie oprószyłam mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze