Pączki i donaty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pączki i donaty

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
    1 szkl mleka
    5-6 łyżeczek cukru
    3 żółtka
    50 g masła
    25 g drożdży
    1 łyżka wódki lub innego alkoholu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pączki

Pączki i donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy na ciepło, nie gorąco, dodajemy cukier i drożdże i mieszamy. Do miski wkładamy kilka łyżek mąki dodajemy żółtka, rozpuszczone masło i stopniowo dodając mąkę i mleko z drożdżami wyrabiamy ciasto mikserem zaopatrzonym w haki.
    Dobrze wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je lekko przegniatamy i formujemy pączki (nadzienie dowolne, ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) obwarzanki i donaty. Gotowe wyroby przykrywamy ściereczką na kolejne 20 min.
    Rozgrzewamy tłuszcz i partiami smażymy. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować