Litewskie kotlety z wątróbki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne danie kuchni litewskiej

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg wątroby wieprzowej
    2 jajka
    Pół szklanki bułki tartej plus 3 łyżki do obtoczenia
    3 łyżki masła
    3 łyżki śmietany 12%
    1 cebula
    Sól
    Pieprz
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Litewskie kotlety z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątrobę myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w duże kawałki. Gotujemy wątrobę w osolonej wodzie, z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i posiekanego czosnku. Gotujemy około 20 minut od momentu zagotowania . Po ugotowaniu mielimy w maszynce, razem z cebulą. Dodajemy jajko, śmietanę , rozpuszczone, wystudzone masło, bułkę tartą. Całość mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Porady

Do kotletów możemy dodać posiekane świeże zioła np. Koper lub pietruszkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować