Kartacze litewskie

  • wyświetlono: 2199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nie jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale za to bardzo smakowite. Na Suwalszczyźnie skąd pochodzę, kartacze są daniem regionalnym i bardzo często goszczą na niedzielnym stole.

agarybak76

Składniki

3 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
25 dag surowego lub wędzonego boczku
3-4 cebule
1 jajko,
sól, pieprz, majeranek,






Sposób przygotowania przepisu:

Kartacze litewskie

  • ziemniaki wyciśnij przez lnianą ściereczkę1. Masa ziemniaczana: część ziemniaków (ok. 1 kg) ugotować w mundurkach, pozostałe obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub za pomocą robota kuchennego. Utarte ziemniaki dokładnie odcisnąć przez lnianą ściereczkę.
  • do masy dodaj krochmal2. Sok ostrożnie wylać. Na dnie naczynia pojawi się warstwa krochmalu, który należy dodać do odciśniętych ziemniaków.
  • składniki wymieszać3. Ugotowane i przestudzone ziemniaki obrać i zmielić w maszynce, po czym dodać do przetartych surowych ziemniaków. Dodać jajko, sól i starannie wymieszać.
  • 4. Farsz: mięso zmielić razem z 1 cebulą, (lub utrzeć cebulę na ręcznej tarce). Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem i starannie połączyć.
  • kartacze przed gotowaniem5. Z masy ziemniaczanej zrobić dość grube placki wielkości dłoni, kłaść farsz i skleić brzegi. Powinny powstać dość spore kuliste lub podłużne kluski. Ulepione kartacze wrzucić do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotować ok. 40 – 50 minut (zależnie od wielkości kartaczy).
    5.W tym czasie na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Chwilę podsmażyć, po czym dorzucić posiekaną, pozostałą cebulę. (Jeśli boczek jest zbyt chudy dodać pokrojoną w kostkę słoninę lub smalec). Ugotowane kartacze polać przygotowaną zasmażką. Smacznego!

Porady

Udane kartacze zależą od jakości ziemniaków, zawartości w nich wody i dokładnego odciśnięcia soku z ziemniaków. Ciasto zbyt wodniste może nam się po prostu rozpaść.

Do kartaczy najlepiej komponują się surówki z kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami,

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiataregionalne przysmakidania z ziemniakódania na zimę

Komentarze

Podobne przepisy

kartacze

Dodane przez: majka190382

KARTACZE

Jedno z tradycyjnych dań podlasia,ulubiona...

Kibinai

Dodane przez: lech906

Kibinai Litewskie

Przepis dostałem od mojej narzeczonej...

Kartacze

Dodane przez: Paulina1507

Kartacze

Smaczny i pożywny obiad

image-1mwbrb1

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Litewskie kibiny

Kibiny wyszły przepysznie, co prawda...

Kartacze

Dodane przez: Wioleczka1

Kartacze

Smaczne, syte danie

Cepeliny albo kartacze

Dodane przez: mariwanna

Cepeliny (kartacze)

Kartacze vel cepeliny przygotowuje...