Puszysta babka z namoczonymi w alkoholu rodzynkami, chrupiącymi migdałami posypana słodkim pudrem to moja wersja tradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinengugelhupf.
1 godz. 25 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
6 jajek
200g masła extra
1 szklanka cukru
350g mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g kwaśnej śmietany 18%
50ml alkoholu np. rumu
100g rodzynek
100g płatków migdałowych
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
cukier puder do oprószenia
Niemiecka babka z rodzynkami i chrupiącymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalać alkoholem i najlepiej pozostawić na całą noc. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
2.Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodając po jednym jajku cały czas ucierać aż powstanie jednolita, puszysta masa. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, odsączone rodzynki i płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
3.Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Komentarze