Tak przygotowana babka, to dla mnie zagadka. Po upieczeniu okazała się wyjątkowym smakołykiem. Szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Umili rodzinne spotkanie przy kawie czy herbacie.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 zółtka
10 dag. rodzynek
10 dag, masła
1 szklanka zaparzonej herbaty
1/2 szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
szczypta soli
Lukier:
sok z 1 cytryny
ok. 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
forma na babkę posmarowana tłuszczem i osypana bułka tartą-pojemność 1,5 litra
posypka cukrowa
Babka herbaciana z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do herbaty dodaje rodzynki, gotuję ok. pięciu minut, odcedzam, herbatę studzę. Masło ucieram z solą i cukrem na puch, ciągle miksując dodaję po jednym żółtku, zmniejszam prędkość miksera dodaje mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem , herbatę 3/4 szklanki oraz skórkę z cytryny. Do jednolitej masy dodaję rodzynki, mieszam. Do formy nakładam ciasto, piekę godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lekko przestudzoną babkę wyjmuję z formy, studzę.
Komentarze