Babka herbaciana z rodzynkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana babka, to dla mnie zagadka. Po upieczeniu okazała się wyjątkowym smakołykiem. Szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Umili rodzinne spotkanie przy kawie czy herbacie.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    2 zółtka
    10 dag. rodzynek
    10 dag, masła
    1 szklanka zaparzonej herbaty
    1/2 szklanki cukru
    skórka otarta z 1 cytryny
    po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Lukier:
    sok z 1 cytryny
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    forma na babkę posmarowana tłuszczem i osypana bułka tartą-pojemność 1,5 litra
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Herbaty

Babka herbaciana z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka herbaciana z rodzynkami 1. Do herbaty dodaje rodzynki, gotuję ok. pięciu minut, odcedzam, herbatę studzę. Masło ucieram z solą i cukrem na puch, ciągle miksując dodaję po jednym żółtku, zmniejszam prędkość miksera dodaje mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem , herbatę 3/4 szklanki oraz skórkę z cytryny. Do jednolitej masy dodaję rodzynki, mieszam. Do formy nakładam ciasto, piekę godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lekko przestudzoną babkę wyjmuję z formy, studzę.
  • Babka herbaciana z rodzynkami 2. Składniki lukru ucieram, lukrem polewam babkę. Całość dekoruje posypką cukrową, pozostawiam do zastudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować