Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które najbardziej kojarzy mi sie z Wielkanocą, to babka przygotowana na drożdżach. Udekorowana świątecznymi akcentami może zdobić świąteczny stół.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
    2 jajka
    50 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    75 g masła
    30 g świeżych drożdży
    ekstrakt waniliowy
    pół łyżeczki kurkumy
    szczypta soli
    garść rodzynek
    lukier (100 g cukru pudru + sok z cytryny)
    dekoracja (cukrowe jajka, jadalne kwiaty)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babeczki Babeczki Jajko

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy letnim mlekiem i posypujemy łyżeczką mąki. Odstawiamy przykryte ściereczką na kilkanaście minut do wyrośnięcia.



    2. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej mąki, wymieszanej z cukrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym, kurkumą i solą. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Dodajemy pokrojone miękkie masło. Zagniatamy około 15 minut, a pod koniec zagniatania dodajemy rodzynki.

    Dobrze wyrobione ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i nie powinno przyklejać się do dłoni.

    3. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.

    4. Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy w celu odgazowania.

    5. Formę natłuszczamy i wypełniamy ciastem drożdżowym. Po raz kolejny przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut (do momentu, aż podwoi swoją objętość).

    6. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C .

    7. Do garnuszka wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder; dolewamy do niego niewielką ilość soku z cytryny i mieszamy do uzyskania gładkiego lukru o odpowiedniej konsystencji. Lukoer powinien być płynny i jednocześnie gęsty.

    8. Kiedy babka drożdżowa ostygnie polewamy ją lukrem. Na lepkim lukrze układamy cukrowe jajka i ozdabiamy jadalnymi kwiatami.

Porady

Do dekoracji zawsze używajmy wyłacznie jadalnych kwiatów. W okresie Wielkanocy zazwyczaj możemy korzystać z delikatnych kwiatów kwitnących drzew owocowych i z żółtych kwiatów forsycji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Kurkuma Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować