Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

  • wyświetlono: 304 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto które najbardziej kojarzy mi sie z Wielkanocą, to babka przygotowana na drożdżach. Udekorowana świątecznymi akcentami może zdobić świąteczny stół.

zdjecie-01
  • 18 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

280 g mąki pszennej
2 jajka
50 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
75 g masła
30 g świeżych drożdży
ekstrakt waniliowy
pół łyżeczki kurkumy
szczypta soli
garść rodzynek
lukier (100 g cukru pudru + sok z cytryny)
dekoracja (cukrowe jajka, jadalne kwiaty)

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

  • 1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy letnim mlekiem i posypujemy łyżeczką mąki. Odstawiamy przykryte ściereczką na kilkanaście minut do wyrośnięcia.



    2. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przesianej mąki, wymieszanej z cukrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym, kurkumą i solą. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Dodajemy pokrojone miękkie masło. Zagniatamy około 15 minut, a pod koniec zagniatania dodajemy rodzynki.

    Dobrze wyrobione ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i nie powinno przyklejać się do dłoni.

    3. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.

    4. Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy w celu odgazowania.

    5. Formę natłuszczamy i wypełniamy ciastem drożdżowym. Po raz kolejny przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut (do momentu, aż podwoi swoją objętość).

    6. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C .

    7. Do garnuszka wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder; dolewamy do niego niewielką ilość soku z cytryny i mieszamy do uzyskania gładkiego lukru o odpowiedniej konsystencji. Lukoer powinien być płynny i jednocześnie gęsty.

    8. Kiedy babka drożdżowa ostygnie polewamy ją lukrem. Na lepkim lukrze układamy cukrowe jajka i ozdabiamy jadalnymi kwiatami.

Porady

Do dekoracji zawsze używajmy wyłacznie jadalnych kwiatów. W okresie Wielkanocy zazwyczaj możemy korzystać z delikatnych kwiatów kwitnących drzew owocowych i z żółtych kwiatów forsycji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaCiastodrożdżowekurkumababeczkiWielkanocdrożdżeświętababkawiosnaziołażółtakwiecień

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżówka

Dodane przez: marysiaz

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

deser idealny do kawy, herbaty,...

Babka majonezowa z rodzynkami

Dodane przez: JustKuchcik

Babka majonezowa z rodzynkami

Prosta i szybka w przygotowaniu...

Babka piaskowo-rodzynkowa.

Dodane przez: BABECZKA 35

Babka piaskowa z rodzynkami.

Pyszna babeczka.

babka drożdżowa

Dodane przez: ziutula

Drożdżowa babka z rodzynkami,mieszanką keksową

Babka drożdżowa z rodzynkami, mieszanką...

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

Dodane przez: ewaeu

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

Może się ktoś zdziwić, ale zapewniam,...

Babka waniliowa z rodzynkami

Dodane przez: JOANNA 55a

Babka waniliowa z rodzynkami

Babka jest bardzo smaczna

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE