Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami

  • wyświetlono: 1613 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Pachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 14 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt :
5 jaj
100g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do wysmarowania tortownicy

Mus jabłkowy:
1300g prażonych jabłek (ze słoika)
1 galaretka o smaku cytrynowym
3 łyżeczki żelatyny

Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
40ml wódki cytrynowej

Dodatkowo:
200g kajmaku
100g migdałów
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami

  • Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami1. Biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.
  • Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami2. Mus jabłkowy:
    Jabłka przełożyć do garnka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać 2 łyżki wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami3. Masa śmietanowa:
    Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder
    i zmiksowane mascarpone, całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • 4. Poncz:
    Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać.
  • 5. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący mus jabłkowy, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie na mus jabłkowy wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką. Na wierzchu polać kajmakiem, posypać posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Wstawić do lodówki na czas schłodzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaszarlotkataniaszybkasmacznajesieńciasto jabłkoweimprezyszarlotka na zimnoszarlotka z kajmakiemszarlotka z orzeszkamideser jesieni

Komentarze

Podobne przepisy

serniczek z ryżem

Dodane przez: aneczka791

serniczek z ryżem i kajmakiem

ciekawe połączenie sernika z ryżem...

Sernik z kajmakiem i orzechami

Dodane przez: igraszki losu

Sernik z kajmakiem i orzechami

Totalna sernikowa rozpusta - delikatna...

Piernik z powidłami i kajmakiem

Dodane przez: Monika Matysiak

NAJLEPSZY PIERNIK Z POWIDŁAMI I KAJMAKIEM

Wilgotne, aromatyczne i pyszne...

Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym z sezamem

Dodane przez: JustKuchcik

Dyniowa szarlotka z kajmakiem w cieście imbirowym...

Wykwintne ciasto w pełnym tego...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Makowiec z nutką kajmaku i cytryny

A może ktoś się skusi i na święta...

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE