Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami

5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jaj
    100g cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    olej do wysmarowania tortownicy

    Mus jabłkowy:
    1300g prażonych jabłek (ze słoika)
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    3 łyżeczki żelatyny

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 36%
    250g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    sok z 1/2 cytryny
    1/3 szklanki wody
    2 łyżeczki cukru
    40ml wódki cytrynowej

    Dodatkowo:
    200g kajmaku
    100g migdałów
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami 1. Biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut.
  • Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami 2. Mus jabłkowy:
    Jabłka przełożyć do garnka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać 2 łyżki wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.
  • Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami 3. Masa śmietanowa:
    Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder
    i zmiksowane mascarpone, całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • 4. Poncz:
    Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać.
  • 5. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący mus jabłkowy, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie na mus jabłkowy wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką. Na wierzchu polać kajmakiem, posypać posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Wstawić do lodówki na czas schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować