żytnia tarta z jabłkami – bez cukru

  • wyświetlono: 733 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne! może pięknie wyglądać, cudownie pachnieć i być na prawdę pyszne. Zdrowe desery to wyzwanie dla wielu z nas, dlatego zapraszam Was dziś na przepyszna tartę!

SłodkiZapachMalin
  • 8 porcje
  • 70min

Składniki

przepis na tartę o średnicy ok. 24cm

250g mąki żytniej typ 2000
160g zimnego masła
2 łyżki ksylitolu
2 żółtka

+ 5 średniej wielkości jabłek (ulubionych)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka płatków migdałowych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

żytnia tarta z jabłkami – bez cukru

  • 1. Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy ksylitol i żółtka, szybko zagniatamy. Dzielimy je na 2/3 i 1/3. 1/3 – wkładamy do lodówki, a 2/3 rozwałkowujemy delikatnie i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na podpieczony spód układamy plasterki jabłek, posypujemy je obficie cynamonem i migdałami. Wyjmujemy z lodówki 1/3 ciasta, rozwałkowujemy je i wycinamy radełkiem paski. Kawałki ciasta układamy na jabłkach. Gotową tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartajabłkajesieńbez cukrubez białej mąkiżytnia tarta z jabłkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: rene70

Tarta Tatin z jabłkami

Polecam każdemu kto lubi jabłka...

Kokosowa tarta z jabłkami

Dodane przez: czekoladka

Kokosowa tarta z jabłkami

Pyszna tarta z jabłkami i kokosową...

tarta z jabłkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tarta z jabłkami

Pyszna smaczna tarta z jabłkami...

image-1df3ydl

Dodane przez: natalia2004

tarta z jabłkami

Pyszna tarta z owocami. Źródło:...

Tarta z karmelizowanymi jabłkami

Dodane przez: justi2401

Krucha tarta z karmelizowanymi jabłkami i...

Idealne kruche ciasto o cudownie...

Tarta

Dodane przez: Kamciss

Tarta z jabłkami

Z tego przepisu jestem bardzo zadowolona,...