Żurek robiłam po raz pierwszy. Użyłam zakwasu, który zrobiłam wedle zaleceń mamy. Z dodatkiem pieczarek i kiełbaski był pysznym początkiem naszego śniadania.
60 min
Składniki:
20 dkg pieczarek
20 dkg boczku wędzonego
2 kawałki (ok 15cm) kiełbasy wiejskiej
2 ugotowane na twardo jajka
2 litry wody
0,4l zakwasu na żurek
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy pokrojone pieczarki. Dodajemy 2 kawałki kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotujemy.
2.Boczek kroimy na mniejszą kostkę, podsmażamy na patelni, a gdy się przyrumieni dodajemy do gotujących się pieczarek i kiełbaski.
3.Po ok. 20 minutach wyciągamy ugotowaną kiełbaskę, żeby nam się całkiem nie rozgotowała.
4.Do żurku wlewamy dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku mieszamy zimną wodę z mąką, wlewamy do całości, gotujemy. Z garnka odbieramy troszkę płynu i w nim rozprowadzamy śmietanę. Wlewamy i ponownie czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy kiełbaskę.
Podajemy z jajkiem.
Komentarze