ZAKWAS NA ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

4.5 (168 ocen)

  • 360 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na żur i barszcz są potrzebne zakwasy, bez nich te pyszne zupki nie mają smaku. Wystarczy kilka dni czekania, mąka żytnia na żur ( razowa ) oraz pszenna razowa aby stworzyć aromatyczne zakwasy.

  • 360 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zakwas na barszcz biały przygotowuje się na bazie mąki pszennej razowej, wody, czosnki i majeranku, który doda charakterystycznego zapachu.

    SKŁADNIKI :

    1 szklanka mąki pszennej, razowej ( 100-120 g ) typu 1850-200
    0.5 l wody przegotowanej lub z butelki
    1 litrowy słoik
    1 łyżka majeranku
    1-2 liście laurowy
    2 ziela angielskie
    kilka kulek pieprzu
    3 ząbki czosnku

    Zakwas na żur przygotowujemy z mąki żytniej razowej ( lub typowej mąki na żur ) typu 2000 i czosnku.

    SKŁADNIKI :

    1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000
    1 łyżka otrąb pszennych
    0.5 l wody przegotowanej
    1-2 liście laurowe
    2 kulki ziela angielskiego
    kilka kulek pieprzu
    3 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zakwas

Zakwas na żurek i barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. Do słoików wsypujemy mąki, każdą osobno. Do zakwasu na barszcz dodajemy wszystkie składniki z majerankiem, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy łyżką drewnianą.
    Z żurem robimy tak samo.
    Słoiki przykrywamy gazą lub leciutko zakręcamy, pozwalając gazą uciekać. Odkładamy na kilka dni w ciepłe miejsce, może to być parapet i czekamy. Każdego dnia zakwasy należy przemieszać drewnianą łyżką tak aby mąka nie była zbytnio zbrylona i tą czynność powtarzamy przez 5 dni.
    Jeżeli chcemy aby zakwasy były szybciej ukiszone można do nich dodać po łyżce kwasu chlebowego lub po łyżce soku z ogórków kiszonych.
    Kiedy zakwasy są już kwaśne, zakręcamy je dekielkami i przechowujemy w lodówce.
    Można je również przelać do szklanych lub plastikowych butelek.
    Domowy zakwas jest smaczny, mocny idealny na zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować