Na żur i barszcz są potrzebne zakwasy, bez nich te pyszne zupki nie mają smaku. Wystarczy kilka dni czekania, mąka żytnia na żur ( razowa ) oraz pszenna razowa aby stworzyć aromatyczne zakwasy.
360 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Zakwas na barszcz biały przygotowuje się na bazie mąki pszennej razowej, wody, czosnki i majeranku, który doda charakterystycznego zapachu.
SKŁADNIKI :
1 szklanka mąki pszennej, razowej ( 100-120 g ) typu 1850-200
0.5 l wody przegotowanej lub z butelki
1 litrowy słoik
1 łyżka majeranku
1-2 liście laurowy
2 ziela angielskie
kilka kulek pieprzu
3 ząbki czosnku
Zakwas na żur przygotowujemy z mąki żytniej razowej ( lub typowej mąki na żur ) typu 2000 i czosnku.
SKŁADNIKI :
1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000
1 łyżka otrąb pszennych
0.5 l wody przegotowanej
1-2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu
3 ząbków czosnku
Zakwas na żurek i barszcz biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do słoików wsypujemy mąki, każdą osobno. Do zakwasu na barszcz dodajemy wszystkie składniki z majerankiem, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy łyżką drewnianą.
Z żurem robimy tak samo.
Słoiki przykrywamy gazą lub leciutko zakręcamy, pozwalając gazą uciekać. Odkładamy na kilka dni w ciepłe miejsce, może to być parapet i czekamy. Każdego dnia zakwasy należy przemieszać drewnianą łyżką tak aby mąka nie była zbytnio zbrylona i tą czynność powtarzamy przez 5 dni.
Jeżeli chcemy aby zakwasy były szybciej ukiszone można do nich dodać po łyżce kwasu chlebowego lub po łyżce soku z ogórków kiszonych.
Kiedy zakwasy są już kwaśne, zakręcamy je dekielkami i przechowujemy w lodówce.
Można je również przelać do szklanych lub plastikowych butelek.
Domowy zakwas jest smaczny, mocny idealny na zupę.
Komentarze