Żurek staropolski

0 (0 ocen)

Pyszny żurek, z chrzanem, czosnkiem i sokiem z ogórków kiszonych obok zwyczajowego zakwasu ;)

Składniki:

  • - 1l rosołu
    - szklanka zakwasu żytniego
    - pół szklanki kwasu z ogórków kiszonych
    - 7 dużych ziemniaków
    - 50 ml śmietany
    - 1 łyżka mąki
    - 3 białe kiełbasy
    - 2 łyżeczki chrzanu
    - sól, pieprz, dużo majeranku
    - jajka na twardo
    - 1 -2 ząbki czosnku
    - 2 marchewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rosołu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zaczynamy gotować. Do gorącego wrzucamy pokrojone w kostki ziemniaki i marchewkę. Wyjmujemy kiełbasę i kroimy ją w plastry. Kiedy ziemniaki i marchewka będą miękkie dodajemy oba zakwasy, chwilę gotujemy a następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, i przyprawy. Podajemy z ugotowanym i pokrojonym jajkiem i kiełbaską.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować