Żurek z ziemniakami

4.96 (190 ocen)

  • 45 min

Zawsze podaję z plasterkami kiełbasy i cząstkami jajek

  • 45 min

Składniki:

  • 5 białych kiełbasek
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    1 słoik zakwasu na żurek
    3 ząbki czosnku
    3 ziarenka ziela angielskiego
    Liść laurowy
    4 ziemniaki
    5 plastrów wędzonej szynki
    1 łyżka majeranku
    5 jajek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.96 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę białą zalewam wodą i gotuję 20 minut. Po tym czasie wyjmuję kiełbasę, a do wywaru dodaję ziele, liść, czosnek pokrojony w plasterki i warzywa (pietruszkę i seler w całości, marchewkę startą na tarce, ziemniaki pokrojone w kostkę) . Całość gotuję ok. 15 minut.
  • 2. Po tym czasie wyjmuję pietruszkę i seler. Dodaję pokrojoną szynkę i zakwas. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypuję majeranek i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem.
  • 3. Wyjętą z wywaru kiełbasę kroję na plasterki, a ugotowane na twardo jajka obieram i kroję na ćwiartki. Nalewam gorący barszcz do talerzy, podaję z plasterkami kiełbasy i cząstkami jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować