Żurek z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę białą zalewam wodą i gotuję 20 minut. Po tym czasie wyjmuję kiełbasę, a do wywaru dodaję ziele, liść, czosnek pokrojony w plasterki i warzywa (pietruszkę i seler w całości, marchewkę startą na tarce, ziemniaki pokrojone w kostkę) . Całość gotuję ok. 15 minut.
2.Po tym czasie wyjmuję pietruszkę i seler. Dodaję pokrojoną szynkę i zakwas. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypuję majeranek i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem.
3.Wyjętą z wywaru kiełbasę kroję na plasterki, a ugotowane na twardo jajka obieram i kroję na ćwiartki. Nalewam gorący barszcz do talerzy, podaję z plasterkami kiełbasy i cząstkami jajek.
Komentarze