Żurek na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Smaczny i aromatyczny żurek, polecam jako rozgrzewające i syte danie jednogarnkowe. Tak przygotowany żurek może być również częścią wielkanocnego śniadania.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 3-4 żeberka wędzone
    ok.40 dag kiełbasy
    kawałek boczku wędzonego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek korzeń selera
    2 cebulę
    4 ząbki czosnku
    Kilka suszonych grzybów
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    5 ziarenek czarnego pieprzu
    1 łyżeczka majeranku
    1,5 litra zakwasu na żurek
    100 ml śmietanki

    Opcjonalnie: kawałek korzenia chrzanu
    Ugotowane na twardo jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Dania jednogarnkowe

Żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka nalać ok. 3 litry wody, dodać obrane marchewki, pietruszkę, korzeń selera, 1 cebulę, ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i żeberka. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, cebulę obrać i pokroić w kostkę dodać do boczku i podsmażyć, jeśli jest za mało tłuszczu można dodać 1 łyżkę oleju, kiełbasę pokroić w plasterki dodać do boczku i wszystko razem podsmażyć.
  • 3. Z wywaru wyciągnąć warzywa oraz żeberka, dodać zakwas, boczek kiełbasę oraz pokrojone na mniejsze części mięso z żeberek i pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Zabielić śmietanka. Na koniec można zetrzeć na tarce korzeń swiezego chrzanu, ok. 1 łyżeczkę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować