Smaczny i aromatyczny żurek, polecam jako rozgrzewające i syte danie jednogarnkowe. Tak przygotowany żurek może być również częścią wielkanocnego śniadania.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
3-4 żeberka wędzone
ok.40 dag kiełbasy
kawałek boczku wędzonego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzeń selera
2 cebulę
4 ząbki czosnku
Kilka suszonych grzybów
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1,5 litra zakwasu na żurek
100 ml śmietanki
Opcjonalnie: kawałek korzenia chrzanu
Ugotowane na twardo jajka
Żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka nalać ok. 3 litry wody, dodać obrane marchewki, pietruszkę, korzeń selera, 1 cebulę, ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i żeberka. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
2.Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, cebulę obrać i pokroić w kostkę dodać do boczku i podsmażyć, jeśli jest za mało tłuszczu można dodać 1 łyżkę oleju, kiełbasę pokroić w plasterki dodać do boczku i wszystko razem podsmażyć.
3.Z wywaru wyciągnąć warzywa oraz żeberka, dodać zakwas, boczek kiełbasę oraz pokrojone na mniejsze części mięso z żeberek i pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Zabielić śmietanka. Na koniec można zetrzeć na tarce korzeń swiezego chrzanu, ok. 1 łyżeczkę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego.
Komentarze