Żurek to tradycyjna polska potrawa bez której nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Gotuję go wedle różnych receptur ale mojej rodzinie najbardziej smakuje z grzybami, kiełbasą i jajkiem.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
garść suszonych borowików,
300g wiejskiej kiełbasy,
200g chudego gotowanego boczku,
300-500 ml żurku na zakwasie (w zależności od indywidualnych upodobań smakowych),
4 ząbki czosnku,
1 cebula,
2 -3 szklanki mleka,
6 jajek,
2 łyżki przyprawy typu WEGETA,
1 liść laurowy,
2 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżki startego majeranku,
sól, pieprz do przyprawy.
Żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby myjemy i kilka godzin moczymy. Gotujemy przez około 30 min w tej samej wodzie co były moczone (wcześniej przelewamy do innego naczynia pozostawiając piasek na spodzie naczynia). Wyciągamy grzybki i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Kiełbasę, boczek, cebulkę, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy 2 l wody i gotujemy przez około 30 min.
3. Wywar przecedzamy, wlewamy przygotowany wcześniej bulion grzybowy, przyprawę i jeszcze gotujemy przez około 20 min.
4. Zakwas na żur mieszamy i wlewamy do wywaru. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę z boczkiem, mleko, zmiażdżony czosnek i jeszcze raz zagotowujemy.
5. Żurek doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z połówkami jajek ugotowanymi na twardo oraz pieczywem.
Komentarze