Żurek na zakwasie

5 (145 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Żurek to tradycyjna polska potrawa bez której nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Gotuję go wedle różnych receptur ale mojej rodzinie najbardziej smakuje z grzybami, kiełbasą i jajkiem.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • garść suszonych borowików,
    300g wiejskiej kiełbasy,
    200g chudego gotowanego boczku,
    300-500 ml żurku na zakwasie (w zależności od indywidualnych upodobań smakowych),
    4 ząbki czosnku,
    1 cebula,
    2 -3 szklanki mleka,
    6 jajek,
    2 łyżki przyprawy typu WEGETA,
    1 liść laurowy,
    2 ziarenka ziela angielskiego,
    2 łyżki startego majeranku,
    sól, pieprz do przyprawy.
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby myjemy i kilka godzin moczymy. Gotujemy przez około 30 min w tej samej wodzie co były moczone (wcześniej przelewamy do innego naczynia pozostawiając piasek na spodzie naczynia). Wyciągamy grzybki i kroimy na mniejsze kawałki.
    2. Kiełbasę, boczek, cebulkę, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy 2 l wody i gotujemy przez około 30 min.
    3. Wywar przecedzamy, wlewamy przygotowany wcześniej bulion grzybowy, przyprawę i jeszcze gotujemy przez około 20 min.
    4. Zakwas na żur mieszamy i wlewamy do wywaru. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę z boczkiem, mleko, zmiażdżony czosnek i jeszcze raz zagotowujemy.
    5. Żurek doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z połówkami jajek ugotowanymi na twardo oraz pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować