Żurek z ziemniakami na zakwasie

5 (168 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest to bardzo smaczna, zdrowa i pożywna zupa, bo wykonana na domowym zakwasie na żurek.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (żytnia razowa): 100 gramów
    - woda mineralna (niegazowana): 2 szklanki
    - pieprz (ziarna): 5 sztuk
    - ziele angielskie (ziarna): 2 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka

    - zakwas na żurek: 2 szklanki
    - boczek (surowy, wędzony): 100 gramów
    - marchewka: 2 sztuki
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - czosnek: 4 ząbki
    - majeranek (do smaku): 1 łyżeczka
    - sól i pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki

    - świeży majeranek (posiekany): 1 łyżka
    - jajka (na twardo): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z ziemniakami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK: w dużym słoiku wymieszać wodę z mąką, dodać przyprawy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Słoik z niewykorzystanym zakwasem szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.
  • 2. ŻUREK: marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Cebulę obrać i w całości wrzucić do zupy. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odsączyć z tłuszczu i dodać do garnka. Całość gotować ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Garnek zdjąć z ognia, dodać zakwas, sól, pieprz i majeranek do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Zagotować. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym świeżym majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować