Żurek z ziemniakami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK: w dużym słoiku wymieszać wodę z mąką, dodać przyprawy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Słoik z niewykorzystanym zakwasem szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.
2.ŻUREK: marchewkę i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować. Cebulę obrać i w całości wrzucić do zupy. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odsączyć z tłuszczu i dodać do garnka. Całość gotować ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
3.Garnek zdjąć z ognia, dodać zakwas, sól, pieprz i majeranek do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Zagotować. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym świeżym majerankiem.
Komentarze