Żurek na domowym zakwasie

4.99 (201 ocen)

  • 60 min

Żurek na bogato: z boczkiem, kiełbaską, jajkiem. Bardzo syta i aromatyczna wersja żurku na domowym zakwasie.

  • 60 min

Składniki:

  • Na wywar warzywny:
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    1/4 pora
    3 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    kilka suszonych grzybów

    125 g boczku
    400 g białej surowej kiełbasy
    1 łyżka świeżego, startego chrzanu
    1-2 łyżki majeranku
    sól, pieprz
    domowy zakwas z tego przepisu: <a href="http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-zurek-24" target="_blank">zakwas na żurek</a>

    Po 1 jajku na osobę
Wystaw ocenę:

4.99 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Jajko

Żurek na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obierz, nie trzeba ich kroić mogą być w całości. Do garnka wlej 3 litry wody, wrzuć warzywa i grzyby, gotuj na małym ogniu 30-40 minut. Warzyw nie wyrzucaj, można je wyjąć na talerz, rozgnieść widelcem i ponownie wrzucić do zupy, zagęszczą naturalnie zupę.
  • 2. Boczek pokrój w kostkę lub paski. Przesmaż na patelni.
  • 3. Do ugotowanego wywaru wrzuć kiełbasę, gotuj 10 minut, dodaj boczek, wlej zakwas. Dopraw żurek startym chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Zagotuj całość. Kiełbasę można wyjąć i pokroić w plasterki, ponownie wrzucić do zupy.
  • 4. Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w łódeczki. Żurek podawaj z jajkiem na twardo i kopcem ziemniaków z cebulką.

Porady

Do żurku podaję też ziemniaki, ugotowane i rozgniecione z dodatkiem smażonej cebulki, odrobiną masła i mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować