Żurek na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obierz, nie trzeba ich kroić mogą być w całości. Do garnka wlej 3 litry wody, wrzuć warzywa i grzyby, gotuj na małym ogniu 30-40 minut. Warzyw nie wyrzucaj, można je wyjąć na talerz, rozgnieść widelcem i ponownie wrzucić do zupy, zagęszczą naturalnie zupę.
2.Boczek pokrój w kostkę lub paski. Przesmaż na patelni.
3.Do ugotowanego wywaru wrzuć kiełbasę, gotuj 10 minut, dodaj boczek, wlej zakwas. Dopraw żurek startym chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Zagotuj całość. Kiełbasę można wyjąć i pokroić w plasterki, ponownie wrzucić do zupy.
4.Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w łódeczki. Żurek podawaj z jajkiem na twardo i kopcem ziemniaków z cebulką.
Porady
Do żurku podaję też ziemniaki, ugotowane i rozgniecione z dodatkiem smażonej cebulki, odrobiną masła i mleka.
Komentarze