Żurek na króliku z jajkiem

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

4.5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taki żurek najlepiej smakuje mojemu mężowi.Idealny na rozgrzewkę na jesienne chłody.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja królika np.tylna nóżka
    4 ząbki czosnku
    Żurek w butelce 0, 5 litra
    3 łyżki śmietany
    6 średnich ziemniaków
    Sól pieprz do smaku
    Po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    2 liście laurowe
    4 suszone grzybki
    2 litry wody
    2 łyżki majeranku


    Dodatkowo
    4 jajka ugotowane na twardo
    Koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Żurek

Żurek na króliku z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika opłukaj, zalej wodą i zagotuj w razie potrzeby zbierz szumowiny.
    Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, czosnek, majeranek i grzybki suszone, gotuj do miękkości mięsa.
    Gdy mięso będzie miękkie wyjmij , obierz pokrój drobno i wrzuć do wywaru, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlej żurek z butelki,dopraw solą i pieprzem i gotuj około 15 -20 minut
    W międzyczasie ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.
    Śmietanę roztrzep z ciepłym żurkiem i powoli wlej do zupy żeby się nie zdążyła.
    Żurek wlej na talerz ułóż pokrojone w ósemki jajka i posyp koperkiem.

Porady

Żurek możesz podać z bagietką lub pajdą chleba

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować