Zupa ze świeżych maślaków z makaronem łazankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni roztapiamy masło z olejem, dodajemy maślaki i cebulę, podsmażamy. Następnie dodajmy trochę wody i dusimy na wolnym ogniu ok 20 min.
Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy wodą, dodajemy naturalną Vegetę i gotujemy bulion.
Na ugotowany wywar wrzucamy uduszone maślaki i jeszcze chwile gotujemy.
Łazanki:
Mąkę przesiewamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy stopniowo mąką „tyle ile przyjmie” i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto tak aby było gładkie i elastyczne, trochę twardsze niż na pierogi. Ciasto cienko wałkujemy na dobrze podsypanym mąką blacie. Nożem wykrawamy kwadraty bądź romby.
Na osolony wrzątek wrzucamy przygotowany makaron i gotujemy al dente, odcedzamy.
Ugotowany makaron dodajemy do zupy, jeszcze zagotowujemy. Najlepiej smakuje gdy makaron trochę w zupie poleży i namoknie jej aromatem. Smacznego !
Komentarze