Zupa ze świeżych maślaków z makaronem łazankowym

4.5 (190 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Klasyczna zupa, której smak pamiętam z dzieciństwa. Jest bardzo delikatna i smaczna. Podana z domowym makaronem łazanki smakuje rewelacyjnie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 400 g maślaków,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżki masła,
    1 cebula,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    ok. 2,5 litra wody,
    ok 100-150 ml śmietany (według uznania),
    łyżeczka naturalnej Vegety,
    sól, pieprz do smaku,
    Łazanki:
    1 jajko,
    ok. 4 łyżki mąki,
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ze świeżych maślaków z makaronem łazankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni roztapiamy masło z olejem, dodajemy maślaki i cebulę, podsmażamy. Następnie dodajmy trochę wody i dusimy na wolnym ogniu ok 20 min.
    Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy wodą, dodajemy naturalną Vegetę i gotujemy bulion.
    Na ugotowany wywar wrzucamy uduszone maślaki i jeszcze chwile gotujemy.
    Łazanki:
    Mąkę przesiewamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy stopniowo mąką „tyle ile przyjmie” i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto tak aby było gładkie i elastyczne, trochę twardsze niż na pierogi. Ciasto cienko wałkujemy na dobrze podsypanym mąką blacie. Nożem wykrawamy kwadraty bądź romby.
    Na osolony wrzątek wrzucamy przygotowany makaron i gotujemy al dente, odcedzamy.
    Ugotowany makaron dodajemy do zupy, jeszcze zagotowujemy. Najlepiej smakuje gdy makaron trochę w zupie poleży i namoknie jej aromatem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować