Zupa z maślaków

4.49 (176 ocen)

  • 60 min

Zupa ze świeżych maślaków jest bardzo delikatna i smaczna, w moim domu zupa to podstawa obiadu, musi być obowiązkowo.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 litry wywaru mięsnego

    500 gram świeżych maślaków

    5 ziemniaków

    2 marchewki

    1 pietruszka

    1 cebula

    100 ml. śmietany 18%

    2 łyżki mąki

    pół pęczka natki pietruszki

    sól,pieprz

    vegeta

    przyprawa magi w płynie

    masło


Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślaki oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, na patelni roztapiamy masło, dodajemy maślaki i cebulę, smażymy przez kilka minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka przekładamy podsmażone grzyby, warzywa, zalewamy wywarem mięsnym, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy mąkę rozrobioną niewielkiej ilości wody, śmietanę wymieszaną z niewielka ilością gorącej zupy. Doprawiamy do smaku, dodajemy posiekana natkę pietruszki.

Porady

Natkę pietruszki najlepiej dodać gdy zupę zestawimy z ognia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować