Udka z ziemniakami i marchewką pieczone w rękawie

4.9 (10 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Pyszne i aromatyczne mięso. Jest też bardzo proste do przygotowania, praktycznie robi się samo .

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • • 2-3 udka z kurczaka,
    • 4-6 ziemniaków,
    • 1 mała marchewka,
    • 1 mała cebula,
    • 2-3 plasterki pietruszki,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Sól, curry, papryka ostra do smaku,
    • Oliwa z oliwek,
    Potrzebny będzie również
    • 1 rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Udka z ziemniakami i marchewką pieczone w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy solą, curry, ostrą papryką i polewamy odrobiną oliwy według uznania, odstawiamy do lodówki aby mięso „przeszło” przyprawami.
    Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Marchewkę, pietruszkę i cebulę kroimy. Do rękawa wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy udka i wszystkie warzywa ( dokładnie zamykamy z obu stron). Kładziemy na blaszkę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.1 godzinę w temperaturze 170-180°C. Po tym czasie rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze ok 15 aby mięso się zarumieniło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować