Mieszkam obok lasu dlatego w sezonie bardzo często zbieram grzyby, suszę i mrożę dzięki czemu cały rok mogę cieszyć się ich smakiem. Dziś proponuję wspaniałą zupę z maślaków.
1 godz. 20 min
Składniki:
-750 g maślaków (mogą być mrożone)
-1 porcja rosołowa z kurczaka
-1 pęczek natki pietruszki
-1 duży por
-1 seler
-4 pietruszki
-5 marchewek
-300 g śmietany 18%
-4 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-8 ziarenek pieprzu
-około 2 łyżki przyprawy uniwersalnej
-świeżo zmielony pieprz
Zupa z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję myjemy, zalewamy 2,5 l wody. Gotujemy, gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę. Po wyszumowaniu gotujemy jeszcze 15 minut. Wrzucamy obrane i umyte seler, marchew, pietruszkę, pora oraz pęczek natki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotujemy 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie z zupy wyławiamy porcję i włoszczyznę (jeżeli lubimy marchew można zostawić)
2.W tym czasie grzyby obieramy, kroimy w kostkę i dokładnie myjemy pod zimną wodą. Wrzucamy do osobnego garnka, zalewamy wodą (tak by mocno zakryła grzyby), doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu często mieszając przez 3 minuty.
3.Grzyby razem z wywarem dodajemy do gotującego się bulionu. Dodajemy przyprawę uniwersalną i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy dokładnie z 1 łyżką wazową zupy w misce, tak aby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając dodajemy do zupy. Zupę w razie potrzeby doprawiamy jeszcze przyprawą uniwersalną i pieprzem, podajemy z makaronem. Smacznego.
Komentarze