Galaretki z uda indyka

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Moi bliscy bardzo je lubią zwłaszcza wnuczki dlatego przygotowuje je na wszystkie ważniejsze okazje.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • ok 0,5 uda z indyka,
    • ok. 2 litra wody,
    • 1marchewka,
    • kawałek pietruszki,
    • kawałek pora,
    • opakowanie żelatyny na 2,5 l wody,
    • natka pietruszki,
    • Sól, pieprz, maga
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta

Galaretki z uda indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić włożyć do garnka, zalać wodą, włożyć marchewkę, pietruszkę, pora i ugotować aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5h-2h ), około 15 min przed końcem gotowania posolić. Rosół przecedzić przez sito, wybrać potrzebne warzywa, mięso obrać i pokroić. Rosół podgrzać i dodać żelatynę, doprawić do smaku według uznania.
    Pokrojone mięso zmieszać z warzywami i posiekaną natką pietruszki. W salaterkach poukładać mięso z warzywami i zalać wszystko rosołem. Wystudzić i odstawić do stężenia.
    Najlepiej smakuje polana sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Smacznego!

Porady

Galaretę możemy przygotować w dużej misce lub w małych salaterkach. Ilość żelatyny zależy od tego czy chcemy mieć mniej czy bardziej sztywne galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować